Blokker Holding heeft besloten zich volledig te gaan richten op zijn vlaggenschip Blokker. De overige winkelketens van het concern, waaronder Bart Smit, Big Bazar en Leen Bakker, worden allemaal verkocht. 

Op dit moment richt Blokker Holding zich met zeven winkelformules nog op drie markten: ‘huishoud’, ‘speelgoed’ en ‘wonen’. Dat is echter te veel om een goede focus te kunnen leggen in een steeds competitievere markt, zegt de groep. De Nederlandse holding wil daarom enkel nog verder gaan met Blokker en de leiderspositie van die winkelketen behouden.

"In een speelveld dat steeds competitiever wordt en met consumenten die hogere eisen stellen, moeten winkelbedrijven zich voortdurend vernieuwen om relevant en interessant te blijven. De daarbij gewenste snelheid, wendbaarheid en commerciële slagkracht, vereisen meer focus. Daarom richt Blokker Holding zich in de toekomst op één winkelketen: Blokker. Zo wordt de leidende positie in het segment ‘huishoud’ behouden en verder versterkt", klinkt het in een persmededeling.

Ketens te koop

De groep verkoopt alle andere winkelketens binnen de groep, en dat zijn er heel wat. Blokker Holding zoekt nieuwe eigenaren voor speelgoedketens Intertoys (Intertoys, Bart Smit en Toys XL) en Maxi Toys, decoratiewinkel Xenos, low end retailer Big Bazar en woonwinkel Leen Bakker. Blokker verwacht de andere bedrijven onder te brengen bij "andere partijen waar ze de aandacht krijgen om voor de klant relevant te blijven en te groeien".

De decoratieketen Marskramer, die enkel in Nederland actief is, gaat bovendien door als franchiseformule. De resterende circa 100 eigen winkels zullen worden gesloten.

 

Blokker sluit 100 winkels

Maar ook de nieuwe focus op Blokker houdt heel wat veranderingen in. De winkelketen sluit het komende jaar (van nu tot april 2018) een 100-tal winkels in Nederland. Het gaat om winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op onrendabele locaties staan. Dat er bij Blokker België eveneens 69 winkels zullen sluiten, werd al in februari aangekondigd.

Verder wordt ook de logistiek van Blokker onder handen genomen. De bevoorrading van de winkels zal voortaan vanuit één distributiecentrum in Geldermalsen gebeuren. De activiteiten in het DC van Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Het E-DC in Gouda blijft actief om de sterk groeiende online bestellingen te verzorgen.

1.900 jobs bedreigd

Met de aangekondigde winkelsluitingen bij Blokker en Marskramer, de verplaatsing van logistieke activiteiten van Blokker en het afbouwen van het holdingkantoor gaan over een periode van twee jaar circa 1.900 jobs verloren. De details over de te sluiten winkellocaties en de personele gevolgen worden de komende maanden nader uitgewerkt. Blokker Holding heeft een sociaal plan met de vakorganisaties afgesproken.

"Het is de intentie om overige winkelbedrijven ‘intact’ te verkopen. De medewerkers van deze bedrijven zullen dan onderdak vinden bij de nieuwe eigenaren. Bij de te verkopen winkelbedrijven zijn circa 13.500 medewerkers in binnen- en buitenland werkzaam", aldus de holding.

"Noodzakelijk"

"We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers", zegt Casper Meijer, CEO Blokker Holding. "Bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding gaan arbeidsplaatsen verloren. Dit is een ingrijpend besluit voor onze collega’s die met veel inzet dagelijks onze klanten helpen en achter de schermen bijdragen aan de modernisering binnen de verschillende winkelbedrijven. Ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen die er toe zullen leiden dat Blokker met een goed assortiment van belang is en blijft voor haar klanten online en in de winkels. En wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben."

"Laatste reddingsboei"

Chris Van Wesemael, Non-food Retail Expert bij Gondola Group, ziet deze stap als een laatste reddingsboei voor de Blokker-formule. "Het is al langer duidelijk dat de broodnodige vernieuwing van de Blokker veel energie en geld kost aan de groep, vooral op de thuismarkt. In dat kader werden de remodelings van de Belgische vestigingen al op een laag pitje gezet en werd ook de rebranding van Bart Smit in België voorlopig uitgesteld. De verkoop van de diverse winkelformules moet nu dienen om het noodlijdende Blokker er terug bovenop te helpen. Of dat nog op tijd komt, blijft een vraag waar menig retailspecialist grote twijfels bij heeft. De verkoop kan de zusterketens mogelijks de nodige ademruimte en vrijheid geven om zich verder te ontplooien."