De coronacrisis heeft haar sporen nagelaten in de Belgische biersector. De binnenlandse verkoop daalde met zo’n 18% en ook de export kende een even grote terugval. En dat is voor het eerst in 10 jaar.

De Belgische biersector heeft er nog niet vaak zo slecht voorgestaan als afgelopen jaar. Door de verplichte sluiting van de horeca viel er zo’n 42% van de afzetmarkt -  goed voor een half miljard pinten - weg. Zelfs een betere verkoop in de retail kon het verlies door de maandenlange sluiting van de horeca niet compenseren. Integendeel, door het verbod op alcoholverkoop na acht uur ’s avonds ging er ook in de take-away en retailsector heel wat omzet verloren. De binnenlandse bierverkoop daalde met 18,6% in vergelijking met 2019. In de retailsector steeg het bierverbruik licht met 2,6%, maar in de horeca dook het bierverbruik naar een ongekend dieptepunt (-47,8%). “Een dergelijke terugval in de horeca is niet meer voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog en was nog nooit eerder gezien”, vermeldt voorzitter Jean-Louis Van de Perre in het jaarverslag van de Belgische Brouwers.

Zowat driekwart van de Belgische bierproductie wordt geëxporteerd. Ook daar was de invloed van COVID-19 groot en zakte de verkoop als bruin bier: ten opzichte van 2019 kende de export buiten de Europese Unie een terugval van 18,3%. En dat is voor het eerst, want al 10 jaar lang neemt de export van Belgisch bier alleen maar toe. Enkel binnen de Europese Unie werd die trend in 2020 verder gezet: de export steeg met 3,3%. Frankrijk, Nederland en Spanje kenden de grootste afzetmarkt.  

Niet alleen in de horeca was de impact van de coronapandemie voelbaar. Verschillende festivals, sport- en culturele evenementen gingen niet door en bijgevolg kende de verkoop van pilsbier een grotere daling dan artisanale bieren. De verkoop van alcoholvrije bieren daarentegen stabiliseerde in 2020. Het merendeel van de brouwerijen die voor de coronapandemie geen problemen had, verkeerd nu in slechte papieren (59%). Van de cafés geeft 18% aan op de rand van faillissement te staan en 26% zit in grote moeilijkheden. Maar moesten zij de deuren sluiten, dan is de schade aanzienlijk: 13.000 werknemers hun job staan op het spel. Terwijl er meer brouwerijen dan cafés dreigen te sluiten, zijn er in de brouwerijsector hoogstens 600 jobs in gevaar. De coronacrisis heeft bovendien een grotere impact op kleine brouwers die verschillende speciale bieren op de markt brengen. De omzet van de Belgische bierbrouwers daalde met 6%, maar dat weerhield nieuwkomers niet om een brouwerij te openen. Afgelopen jaar kwamen er heel wat brouwerijen bij, het aantal brouwerijen steeg van 340 naar 379. Maar 21 andere brouwers stopten er definitief mee.