De Belgen spenderen steeds meer tijd online. Maar het zijn vooral de buitenlandse webshops die van die evolutie profiteren, blijkt uit de Twinkle100, de eerste Belgische editie van het klassement dat de populairste webshops bijhoudt. Amazon neemt de leiding.

Twinkle, het grootste onafhankelijke kennisplatform van e-commerce in Nederland, publiceert voor het eerst zijn Belgische editie van de Twinkle100, het klassement van de populairste webshops. Eén ding is duidelijk: het zijn de buitenlandse webwinkels die het meest profiteren van de groei van de Belgische e-commercemarkt. Al is het ook moeilijk om zwart/wit uit te maken welke shops buitenlands zijn en welke niet. Zalando en Amazon opereren volledig vanuit het buitenland, terwijl Cooblue ook in België aanwezig is.

Het klassement wordt opgemaakt op basis van hun online omzetcijfers. Dat geeft een goed beeld van de Belgische markt: niet alleen leer je hoeveel de Belgen in 2016 uitgaven, maar ook wie ervan profiteerde. In de top 10 staan zes buitenlandse e-winkels. En in de top 100 zijn maar 28 Belgische webshops te vinden.

Amazon steekt Cooblue en Bol.com voorbij

Belgen geven het meest geld uit op Amazon, dat een omzet van 288 miljoen euro haalt in België in 2016. Het zijn vooral de Walen die aankopen bij de e-commerce gigant, via het Franse platform. Niet verrassend, want pas sinds recent is er een Nederlandse versie van de site. Bovendien heeft Amazon nog maar net Amazon Prime opengesteld voor Vlaanderen. Twinkle verwacht daarom de komende jaren een verdere groei voor Amazon.

Op de tweede plaats staat Coolblue, met een omzetcijfers van 242 miljoen euro op Belgisch grondgebied in 2016. Dat betekent dat ons land goed is voor 28% van het totale omzetcijfer van Coolblue. De derde plek is ook voor een Nederlandse winkel: Bol.com (Ahold Delhaize). Die laatste heeft volgens de schatting van Twinkle een omzet van 220 miljoen euro in België. De eerste Belg in het klassement is Vente-Exclusive.com, overgenomen door de Franse Vente-Privée.com in 2015. Colruyt volgt op de zevende plaats.

 

TOP 10

1. Amazon

2. Coolblue

3. Bol.com

4. Zalando

5. Media-Markt

6. Vente-Exclusive.com

7. Colruyt Group

8. Unigro

9. Vanden Borre

10. H&M