Fotoreportage: een CO2-neutrale Lidl

Lidl Eco2logique

Op 18 maart opende Lidl in Elsene zijn eerste volledig CO2-neutrale supermarkt in Europa. De opening kadert in de ‘Op weg Naar Morgen’-duurzaamheidsstrategie van de ‘smart discounter’. De pilootwinkel brengt alle milieuvriendelijke technologieën die al in andere winkels gebruikt werden samen.

 

52ton CO2 besparing
Bij de renovatie van de winkel in Elsene werd energiezuinigheid vooropgesteld. En hoewel de ‘ECO2logische winkel’ bijna 20% groter is dan vroeger, zorgen de extra dikke isolatie en drievoudige beglazing, in combinatie met energiebesparende technieken, ervoor dat het elektriciteitsverbruik maar liefst 27% lager ligt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor minimaal 15% van die elektriciteit, en daarnaast wordt alleen groene stroom gebruikt.

 

Aardgas is volledig verdwenen. Verwarmen gebeurt nog uitsluitend via een geavanceerd systeem dat de restwarmte van alle koelgeneratoren recupereert om de vloerverwarming mee op temperatuur te krijgen. Uitgezonderd zeer strenge winteromstandigheden is die recuperatiewarmte voldoende om de hele winkel en magazijn te verwarmen. Al die inspanningen samen leiden ertoe dat de totale energiebehoefte van de nieuwe winkel 38% lager ligt dan bij de vorige winkel. Dat leidt tot een C02-besparing van maar liefst 58 ton, vergelijkbaar met de gemiddelde jaaruitstoot van 28 personenwagens.

 

De pilootwinkel bundelt alle milieuvriendelijke technologieën, een overzicht in foto’s:

 

Voor en na in de Graystraat in Elsene:

 

Zonnepanelen op het dak: goed voor minimaal 15% van de elektriciteitsbehoefte.

 

‘Light Catchers’: lichttunnels zorgen voor meer natuurlijk licht in de winkel.

 

Geïntegreerde verwarming: de warmte die koelinstallaties afleveren, volstaat om de winkel te verwarmen bij normale weersomstandigheden via vloerverwarming.

 

100% led-verlichting, die permanent wordt aangepast via daglichtsturing. 

 

Laadpalen voor 4 elektrische fietsen en 2 wagens.

 

Extra groenaanplanting op het parkeerterrein, met bloemen in de Lidl-kleuren en struiken die vlinders aantrekken.

 

De Europese Commissie kwam een Greenbuilding certificaat uitreiken aan Lidl Elsene.

 

Hoewel deze supermarkt een technologisch hoogstandje is, is daar aan de binnenkant weinig van te zien. Je ziet praktisch geen verschil met een standaard Lidl. Een rondleiding:

Auteur: 

Joram De Bock