Colruyt Group en Virya Energy hebben een akkoord bereikt om DATS 24 volledig onder te brengen in de energieholding Virya Energy. Het nieuws raakte eind oktober al bekend, maar nu is de deal officieel rond.

Eind oktober raakte bekend dat Colruyt Group de energieactiviteiten wou samenbrengen van DATS 24 en Virya Energy, de energieholding opgericht door Colruyt Group en Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Op die manier wil het de slagkracht van Virya Energy verhogen door de expertise van beide bedrijven te groeperen. Bovendien speelt de groep zo ook in op de toenemende focus van consumenten op duurzame energie. Vandaag laat Colruyt Group weten dat de verkoop officieel is afgerond. “Virya Energy en DATS 24 zijn complementair in de volledige energiewaardeketen; van ontwikkeling, financiering en bouw van energieproductie-projecten, over exploitatie en onderhoud ervan tot energielevering en dienstenaanbod", klinkt het in een persbericht.  "Colruyt Group wil haar klanten een duurzaam aanbod bieden rond vier vakgebieden, waarvan ‘Energy’ één is. De bundeling van alle energieactiviteiten in Virya Energy past dan ook binnen deze context. DATS 24 zal blijven deel uitmaken van het Xtra-app ecosysteem van Colruyt Group. De brandstofactiviteiten in Frankrijk vallen buiten deze deal."

De transactie is gebaseerd op een ondernemingswaarde van 56 miljoen euro. Volgens Colruyt Group kan deze nog positief beïnvloed worden door een earn-out regeling van maximaal 11 miljoen euro. “Als gevolg van deze transactie zal het kasstroomoverzicht van Colruyt Group in boekjaar 2023/24 naar verwachting inkomende cash van ongeveer dezelfde grootteorde omvatten. Verder zal deze transactie naar verwachting leiden tot een beperkte éénmalige impact op het nettoresultaat van het boekjaar 2023/24", verklaart de groep. Daarnaast zijn er nog een aantal activa getransfereerd vanuit Colruyt Group voor een bedrag van 6 miljoen euro.