Bij bpost is sinds maandagavond een 24-uurs staking gaande. De bezorging van post en pakketten is vooral ontregeld in Wallonië en Brussel, en in mindere mate in Vlaanderen. De kern van de spanningen is de wens van het postbedrijf om een internationale speler op het gebied van e-commerce te worden.

“De vakbonden van bpost roepen op tot een staking van maandagavond 27 februari om 22 uur tot dinsdag 28 februari om 22 uur. Deze actie zal van invloed zijn op alle diensten van bpost. We stellen alles in het werk om de overlast en de vertragingen tot een minimum te beperken", kondigde het postbedrijf gisteravond aan op Twitter. En inderdaad waren de meeste sorteercentra in Wallonië dinsdag in staking of geblokkeerd door stakingsposten. Hetzelfde geldt voor het sorteercentrum Brussel X in Neder-Over-Heembeek. In Vlaanderen heeft een aantal werknemers zich ook aangesloten bij de staking, maar bpost schat dat 90% van het personeel niet deelneemt aan de staking. Als gevolg hiervan werd de post- en pakketbezorging vooral in het centrum en het zuiden van het land verstoord, in mindere mate in het noorden.

Reorganisatie en Amazon

Aan de basis van de boosheid ligt de transformatie van bpost tot een internationaal e-commercebedrijf, een proces dat een organisatieverandering vereist, zo verklaarde een woordvoerster van het postbedrijf tegen Belga. Deze transformatie is de afgelopen maanden versneld met de benoeming van Jos Donvil tot CEO. Ook de beslissing van Amazon om in België een eigen netwerk voor pakketbezorging op te zetten - waardoor het aantal pakketten dat door Bpost zal worden bezorgd, naar verwachting zal dalen, vooral in Wallonië en Brussel - is voor het bedrijf ook aanleiding om een reorganisatie aan te kondigen. “De reorganisatie zoals gewenst door de directie is absoluut niet in lijn met de huidige tijd. Deze leidt tot ongelijkheid in werkdruk tussen de postbodes", weerlegt vakbondsverantwoordelijke Stéphane Daussaint (ACV) tegenover Belga. De nationale voorzitter van de vakbond VSOA Post, Luc Tegethoff, heeft verklaard dat hij de directie wil volgen, ‘maar niet ten koste van banenverlies’. Opgemerkt moet worden dat er nog steeds onderhandelingen gaande zouden zijn tussen bpost en Amazon, die er mogelijk nog toe kunnen leiden dat de e-commerce-gigant terugkomt op zijn besluit om een groter aantal pakketten te verwerken.