Ook Vlaanderen wil plastic zakjes verbieden

Wallonië gaat binnenkort plastic zakjes uit de supermarkt bannen. Ook Vlaanderen denkt eraan om tot een verbod over te gaan, al pleit minister Schauvliege voor een Belgische aanpak.

 

In Waalse supermarkten zijn binnenkort geen plastic zakjes meer te vinden. Vanaf 1 december 2016 worden de zakjes aan de kassa verboden, vanaf 1 maart 2017 volgen de dunne plastic zakjes voor fruit en groenten te verpakken. Ook in Brussel zijn er gelijkaardige plannen en de Vlaamse regering is het idee genegen.

 

"We zijn bereid naar een verbod te gaan. Ik vind dat dit op Belgisch niveau moet worden aangepakt", zei Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in een antwoord op een vraag van Gwenny De Vroe (Open Vld) en Bart Nevens (N-VA).

 

Schauvliege: "Een verbod op plastic moet eenvoudig en duidelijk zijn, zowel voor de handelaar - van de grote supermarkten tot de bakkers en de marktkramers - als voor de consument. Want ook consumenten zien niet onmiddellijk wat de impact van een plastic zakje op het milieu is. Voorts moeten we goed onderzoeken wat de consequenties zijn voor het milieu: we moeten een regeling uitwerken die ervoor zorgt dat er minder plastic in het milieu terechtkomt".

 

Bioplastics of bio-afbreekbare zakjes kunnen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor de huidige plastic, maar we moeten hier voorzichtig in zijn volgens Schauvliege. "Het ene bioplastic is het andere niet (…) Als we bioplastic toestaan, dan moet het wel om een product gaan dat het milieu niet vervuilt".

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen