Nike opent nieuw EDC in Ham

Nike heeft in Ham, op de grens met Laakdal, een nieuw distributiecentrum geopend. Het is al de vijfde uitbreiding van de European Logistics Campus van de Amerikaanse groep. Het DC is zowel gericht op e-commerce als op leveringen aan de retailklanten.

 

Het DC in Ham is volgens de producent en handelaar in sportartikelen zijn meest geavanceerde en duurzame logistieke installatie ter wereld. Net als de rest van de site wordt het bevoorraad via het water: 99% van de containers komen langs het Albertkanaal toe. Voor de ELC in zijn geheel vertegenwoordigt dat 14.000 uitgespaarde vrachtwagenritten per jaar, aldus Nike.

 

Duurzaam

Andere voorbeelden van duurzaamheid: het nieuwe gebouw is opgetrokken volgens de het ‘rack supporting’-principe, wat betekent dat de rekken deel uitmaken van de dragende structuur, zodat minder staal en beton moest gebruikt worden; tevens wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk licht, onder andere via een lichtvangst-systeem. Daarnaast wordt ook met automatische LED-lampen verlicht.

 

Net als op de rest van de site wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt. Tevens wordt meer dan 95% van de afval die on-site wordt geproduceerd, gerecycleerd. Tegen de gevels van het nieuwe gebouw zijn ‘vertikale tuinen’ aangelegd.

 

In het nieuwe DC gaan 500 extra medewerkers aan de slag. De hele bedrijfssite telt nu al meer dan 3.000 medewerkers.

 

Al sinds 1994

Het eerste gebouw van het ELC-complex, in Laakdal, werd in 1994 geopend. Toen was het een van de mooiste voorbeelden van een Europees Distributiecentrum, waar goederen van overzee worden ontvangen, gestockeerd en verder in Europa worden verdeeld. Oorspronkelijk beperkte de opzet zich tot de distributie van sportkleding maar snel werd een distributiecentrum voor sportschoenen aan toegevoegd. In 2007 werd een derde DC geopend, voor de distributie van sportaccessoires zoals rugzakken en voetballen. Door de groei van de verkoop moesten de accessoires verhuizen naar een vierde gebouw, in Herentals, om in Laakdal de capaciteit van het verdeelcentrum van sportschoenen uit te breiden. Het nieuwe DC in Ham is dus de vijfde expansie.

 

E-commerce en retail

Alle logistieke activiteiten tussen 200 fabrieken en meer dan 100.000 leveringsadressen worden vanuit de ELC gecoördineerd. Opmerkelijk is dat de logistieke operaties zowel gericht zijn op de leveringen aan de klein- en de groothandel in 38 landen in Europa en het Nabije-Oosten, als op het verwerken van de digitale orders via nikestore.com.

 

Dit betekent dat vanuit de ELC in de Kempen zowel orders van één paar schoenen worden verwerkt, als een bestelling van 10.000 items voor een bepaalde retailer. 

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen