Zullen klanten binnenkort voor alle zakjes in de winkel moeten betalen? Als het van Minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) afhangt wel, schrijft Het Laatste Nieuws.

Minister Marghem wil dat klanten binnenkort moeten betalen voor elke draagtas in elke winkel. Zowel in de kledingzaak als in de supermarkt, zowel voor de plastic als de papieren zakken. Marghem wil alle zakken een “ontradende minimumprijs” geven. Die prijs moet hoger liggen dan wat de zakjes nu kosten in de supermarkt. Daarnaast wil ze lichte plastic zakken van minder dan 0,05 millimeter dik, die thuis niet tot compost kunnen worden verwerkt, verbieden. 

De zogenaamde primaire verpakkingen - zoals de dunne transparante zakjes voor groenten en fruit of de verpakking van verse vis - blijven gratis, maar moeten voortaan ook composteerbaar zijn. 

Met deze maatregelen wil de minister het gebruik van herbruikbare draagtassen verder aanmoedigen. Haar plan kadert binnen de Europese regels om de afvalberg veroorzaakt door wegwerpzakjes te verkleinen.

 

NSZ: "Ondersteuning voor ecologische alternatieven nodig"

Zelfstandigenorganisatie NSZ is geen voorstander van het betalend maken van zulke draagtassen, maar zegt wel te begrijpen dat de consumptie van plastic beperkt moet worden. Om plastic te ontraden, pleit NSZ voor het gebruik van biologisch afbreekbare zakken of herbruikbare draagtassen. “Dergelijke ecologische draagtassen kunnen wel enkel maar een succes worden indien handelaars er financieel voor ondersteund worden. Indien dat niet het geval is, zullen zij weinig redenen hebben om in dergelijke tassen te investeren en zal ook de consument niet geneigd zijn om de volle prijs te betalen voor zo’n draagtas”.

Comeos: "Stap in de goede richting"

Volgens sectororganisatie Comeos is het voorstel van Marghem een stap in de goede richting. “Door een minimumprijs op te leggen voor plastic en papieren draagtassen in de winkels, krijg je een ontradend effect”, zegt CEO Dominique Michel.  “Wij verminderden sinds 2003 vrijwillig, uit eigen beweging, de totale hoeveelheid plastic zakken voor eenmalig gebruik in de supermarkten met 80%”, voegt hij eraan toe.

Wat de ultrafijne zakjes voor verse voeding betreft is er geen alternatief voor plastic, zegt Comeos. “In het nieuwe voorstel zouden deze flinterdunne plastic zakjes gratis blijven, maar moeten ze wel thuis composteerbaar zijn. Voor handelaars is dit een aanvaardbaar alternatief, al zijn er ook nadelen aan verbonden. Deze zakjes zijn duur, dikker en minder goed doorzichtig”, zegt Michel.

“Het is cruciaal dat er voor draagtassen dezelfde regels gelden in het hele land. Momenteel liggen er in de regio’s verschillende voorstellen van regelgeving op tafel, wat in de praktijk voor handelaars niet haalbaar zal zijn. Het voorstel van de federale minister komt aan deze vraag tegemoet en laat ruimte voor innovatie. Wij hopen dat de regio’s volgen en hun wetgeving hierop afstemmen, en dat handelaars voldoende tijd krijgen om zich hieraan aan te passen”, besluit Michel.