Colruyt ontvangt Joule-prijs voor duurzame energie

Colruyt Group-CEO Jef Colruyt heeft in het Vlaams Parlement de allereerste Joule-Prijs voor Duurzame Energie in ontvangst genomen, uit handen van Vlaams minister van energie Bart Tommelein. De prijs werd uitgereikt door de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), de sectorfederatie voor hernieuwbare energie in Vlaanderen.

 

Met de nieuwe prijs bekroont ODE een individu, organisatie, overheid of bedrijf die in de periode tussen 2011 en 2016 met effectieve realisaties het verschil heeft gemaakt voor duurzame energie in Vlaanderen. De jury koos daarbij unaniem voor Colruyt Group. Ze noemt het bedrijf “een positieve trendsetter die grenzen verlegt voor de hele Vlaamse bedrijfswereld. Het is en blijft voornamelijk de doorgedreven aandacht voor energie in de dagelijkse praktijk die hen bijzonder maakt.”

 

"Voortrekkersrol blijven spelen"

 

Jef Colruyt ziet de prijs als een erkenning van de jarenlange inspanningen van de groep voor een duurzamere leefwereld. “Zorgzaam omgaan met grondstoffen en energie heeft altijd al in onze genen gezeten. Het was voor ons dan ook een logische stap om al in 1999 een eerste windturbine te bouwen naast ons distributiecentrum in Halle. Vandaag geloven we rotsvast dat hernieuwbare energie de toekomst is en willen we een voortrekkersrol blijven spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Zo zijn we vastbesloten om onze relatieve broeikasgasuitstoot tegen 2020 met 20% te verminderen ten opzichte van 2008.”

 

Colruyt Group heeft zijn investeringen in een duurzamere energievoorziening de jongste vijf jaar dan ook sterk opgedreven. Zo breidde de interne energieproducent en –leverancier Eoly zijn windpark eind 2016 uit tot 11 turbines, die ruim 50.000 megawattuur per jaar produceren. De energiespecialist haalde recent ook nog vergunningen binnen voor 3 nieuwe windturbines. Daarnaast participeert Colruyt via de holding Parkwind in de operationele offshore windparken Belwind en Northwind en in het toekomstige Nobelwind. De retailer blijft ook experimenteren met groene waterstof als brandstof.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Laatste productlanceringen