Zopas is Cool Rail van start gegaan, een initiatief van verschillende partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche. Een daarvan is Colruyt Group. Deze nieuwe treinverbinding voor versproducten tussen Spanje en Noordwest-Europa maakt het mogelijk om een CO2-reductie van meer dan 70% te realiseren tegenover zuiver wegtransport.

Cool Rail vervoert sinds kort wekelijks o.a. verse sinaasappels, broccoli en sla van Valencia naar Nederland, België en Duitsland. Deze treinverbinding heeft tot doel een meer duurzaam alternatief te bieden voor het vervoer per truck.

Spanje is een grote handelspartner voor de import van versproducten. Producten zoals sinaasappels komen in de winter wekelijks in grote hoeveelheden over de weg naar Noordwest-Europa. Deze nieuwe treinverbinding moet dit vervoer verduurzamen.

De initiatiefnemers zijn groente- en fruitgroothandel Bakker Barendrecht, logistieke dienstverlener van meermalig te gebruiken kratten Euro Pool System en Havenbedrijf Rotterdam. Samen met adviesbureau Mercator Novus werd Cool Rail ontwikkeld, een intermodale verbinding tussen Valencia en Keulen (en later Rotterdam). Het idee wordt nu in praktijk gebracht dankzij een aantal bedrijven. Naast de initiatiefnemers zijn dat Albert Heijn, Colruyt Group, Edeka Fruchtkontor Valencia, Plus Retail, Sligro, Smeding en Visbeen Transport.

Colruyt Group

Colruyt Group gaat dankzij de Cool Rail-verbinding wekelijks meerdere containers citrusvruchten uit Spanje laten overkomen. In de haven van Keulen worden de containers dan op vrachtwagens geladen. Die rijden dan naar het distributiecentrum in Halle. Nadien rijden de trucks geladen met gewassen EPS-klapkratten terug naar Keulen. “Zo gaan de containers altijd geladen op transport en vervoeren we op geen enkel ogenblik lucht”, zegt Wim Verghote, projectleider import bij Colruyt Group.

Elke container legt zo tussen Valencia en Halle liefst 83%  minder vrachtwagenkilometers af, wat resulteert in een CO2-reductie van 70 %. Voor Colruyt Group kadert deze stap in zijn ruimere streven naar duurzamer transport. Voor de goederen die de groep vanuit andere Europese landen invoert, wordt al ruim de helft van het traject per trein of boot afgelegd. Zo werden er op de Europese wegen jaarlijks al 3,2 miljoen vrachtwagenkilometers vermeden. Het gecombineerde traject Valencia – Keulen – Halle neemt slechts één dag meer tijd in beslag dan het volledige traject per vrachtwagen.

 

Andere deelnemers gezocht

In een eerste fase is er één verbinding per week, maar deze maand nog moeten het er twee zijn. Het is de ambitie om de frequentie te verhogen naar vijfmaal per week. Om dit te kunnen bereiken worden andere partijen gezocht om zich aan te sluiten bij het Cool Rail initiatief.

De Cool Rail kan op termijn naast citrusvruchten voor Colruyt Group ook andere verse producten zoals broccoli en sla vervoeren van Valencia naar Keulen. In november zullen er twee treinen per week rijden, met de ambitie om te evolueren naar vijf per week, naarmate er meer partners zich bij het initiatief aansluiten.

Duurzamer vrachtvervoer

Voor Colruyt Group past de deelname aan Cool Rail in zijn streven naar een duurzamer internationaal transport, onder meer door over te schakelen van vrachtwagen naar trein en boot. Voor de goederen die de groep vanuit andere Europese landen invoert, wordt al ruim de helft van het traject per trein of boot afgelegd. Zo werden er op de Europese wegen jaarlijks al 3.177.000 vrachtwagenkilometers vermeden. “We zijn blij dat we nu aan dit initiatief kunnen deelnemen”, zegt Wim Verghote. “En we blijven uitkijken naar mogelijkheden om de impact van ons goederentransport verder te verminderen.”

 

Samenwerking over de grenzen heen

Cool Rail is een internationaal initiatief met zes partners uit retail, logistiek en de transportsector in Nederland, België en Duitsland. Wim Verghote: “Het is opmerkelijk dat zo veel partners mekaar vinden om samen te werken aan duurzamer transport. Hopelijk zal dit initiatief ook anderen inspireren om actie te ondernemen.”

Cool Rail werd opgestart door de Nederlandse groente- en fruitgroothandel Bakker Barendrecht, het logistieke bedrijf Euro Pool System en ondersteund door het Havenbedrijf Rotterdam. Zij werkten samen met adviesbureau Mercator Novus om Cool Rail te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. Naast Colruyt Group nemen ook de retailers Albert Heijn en Edeka (Duitsland) deel.

 

70% CO2-reductie

Cool Rail biedt een duurzamer alternatief voor wegvervoer en levert een CO2-reductie op van meer dan 70%.