Maxeda voert Formido-formule af in Nederland

praxis

Het einde van de Nederlandse DIY-formule Formido is in zicht, nu moederbedrijf Maxeda heeft aangekondigd dat het merendeel van de winkels omgebouwd zal worden naar Praxis-vestigingen.

 

Maxeda heeft de intentie om de meeste van de eigen Formido-winkels om te bouwen naar de Praxis-formule. Ook het merendeel van de franchisenemers zal een aanbod krijgen naar de Praxis-formule over te gaan. Voor de resterende winkels zullen “andere mogelijkheden” onderzocht worden, maar voor sommige winkels zal een sluiting onvermijdelijk zijn.

 

Volgens Maxeda zal de “integratie” van het merendeel van de 84 Formido-winkels in Nederland vooral het Praxis-merk versterken. “Aansluiting bij Praxis zal operationele synergiën en vereenvoudiging van de organisatie opleveren”, klinkt het. “Zo kunnen zowel Formido winkels als klanten profiteren van een toegenomen schaalgrootte, grotere inkoopkracht en marketing voordelen.”

 

Guy Colleau, CEO Maxeda: “De retailmarkt heeft te maken met veranderende en uitdagende marktomstandigheden en toegenomen concurrentie, onder meer door nieuwe toetreders op de doe-het-zelf markt. Schaalgrootte is steeds belangrijker om te kunnen opereren en de klanten een aantrekkelijk aanbod te blijven bieden. Als onderdeel van Praxis kunnen de voormalige Formido-winkels profiteren van de synergiën met onze andere formules. Daarom hebben we in het belang van alle partijen besloten om Formido uit te faseren en ons Praxis-merk te versterken.”

 

Voorbode voor België?

 

"Dat er iets ging gebeuren met Formido voelden we al een tijdje”, zegt Chris Van Wesemael, non-food retail expert bij Gondola. “Er was daarover al veel onvrede bij de vestigingen en franchisenemers. Het uitfaseren van de Formido-formule moet vooral gezien worden in het licht van de pogingen van Maxeda om de DIY-tak van de hand te doen. Het terugbrengen, alvast in Nederland, tot één enseigne - met vermoedelijk heel wat minder vestigingen - kan het verkoopproces enkel versnellen. Automatisch moeten wij ons de vraag durven stellen of men ook voor België denkt aan een vereenvoudiging.”

 

Maxeda DIY Group is de grootste Doe-Het-Zelf retailgroep in de Benelux met de formules Praxis en Formido in Nederland en Brico en Plan-It in België en Luxemburg. Samen tellen deze winkelketens meer dan 389 winkels, zowel in eigendom als in franchise. 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Laatste productlanceringen