C&A breidt zijn kledinginzamelingsactie “We Take it Back” uit naar Europa. Vanaf nu kunnen ook consumenten in België hun oude kleding en schoenen naar hun favoriete C&A-winkel brengen om ze een nieuw leven te geven. Consumenten krijgen in ruil voor hun gebruikte kleding 15% korting op een volgende C&A-aankoop.

De Nederlandse kledingketen C&A breidt zijn kledinginzamelactie “We Take it back” uit naar België, Luxemburg en Zwitserland. Klanten kunnen hun oude kleding en schoenen naar speciale verzamelboxen brengen die in de 138 C&A-winkels in België en Luxemburg geplaatst zijn. In ruil daarvoor krijgen ze een kortingsbon van 15% op een volgende aankoop bij de modeketen. C&A werkt voor de inlevering van de kleding samen met I:Collect (I:CO), een wereldwijde speler voor het verzamelen, sorteren, hergebruiken en recycleren van gebruikte kleding en schoenen.

"We zijn erg blij met onze nauwe samenwerking met C&A, omdat we dezelfde visie delen: een circulaire economie in de textielindustrie waar we het hergebruiken van kleding op korte termijn kunnen vergroten en een oneindige toevoer van materialen op langere termijn kunnen bewerkstelligen", meldt Axel Buchholz, CEO van I:Collect. "Onze samenwerking helpt de hoeveelheid kleding die op stortplaatsen terechtkomt of verbrand wordt verder te verminderen met als gevolg dat het percentage kleding dat hergebruikt en gerecycleerd wordt toeneemt. Natuurlijke grondstoffen worden zo gespaard."

60% hergebruik en 40% recyclage

Na de inzameling bij een C&A-winkel, transporteert I:CO alle ingeleverde artikelen naar een verwerkingsfaciliteit waar elk kledingstuk handmatig wordt gesorteerd en gecategoriseerd. Daarbij krijgen herbruikbare items voorrang op recycleerbare spullen.

Ongeveer 60% van de verzamelde kleding en schoenen wordt hergebruikt. Het merendeel van de overige 40% wordt gerecycleerd tot nieuwe producten. Zo wordt het absorberende textiel gebruikt om reinigingsdoeken te maken. Overig textiel wordt versnipperd tot vezels en dient als grondstof voor de productie van isolatiemateriaal, spatkleden voor schilders, of als opvulmateriaal voor meubels en autostoelen.

Tijdens het sorteerproces worden metalen voorwerpen, zoals knopen en ritsen, gescheiden en bijgehouden voor de metaalbewerkingsindustrie. Zelfs het stof dat vrijkomt tijdens het mechanische recyclageproces wordt geperst tot briketten voor de kartonindustrie. Overig textiel dat niet gebruikt kan worden voor hergebruik of recyclage wordt ingezet als brandbaar materiaal voor de productie van energie. Een klein deel van de niet-draagbare items blijven dankzij een gesloten proces in de kledingindustrie: zo worden vezels opnieuw gesponnen tot garen, om er vervolgens nieuwe stof van te maken.

"We willen een model waarbij elk kledingproduct wordt ontworpen voor een volgend leven"

"Onze benadering is gebaseerd op het idee dat we de industrie moet bewegen om van een 'productie-, gebruiken- en weggooien’-model over te schakelen naar een model waarbij elk kledingproduct wordt ontworpen voor een volgend leven. De Cradle-to-Cradle Certified™-items in onze nieuwe #WearTheChange-collectie zijn een goed voorbeeld van deze circulaire visie. De overgang naar een volledig circulaire kledingindustrie zal een uitdaging zijn, het zal tijd kosten en een holistische systeembenadering vereisen. Belangrijke stappen tijdens deze transitie zijn de ontwikkeling van een effectief inzamelings- en sorteersysteem over de hele wereld, de ondersteuning van innovatieve start-ups, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het gebruik van gerecycleerde materialen in onze kleding", aldus Jeffrey Hogue, Global Chief Sustainability Officer bij C&A.

De kledinginzamelactie "We Take it Back" werd al in 2012 gelanceerd in Nederland, waar het meteen veel succes kende. Afgelopen jaar kon C&A Nederland, in samenwerking met  I:CO, in totaal meer dan 278.000 kilo aan kleding inzamelen.