De herkomst van groenten en fruit die op openbare markten verkocht worden, is vaak onduidelijk. Vier op de tien telers vermelden niet waar hun koopwaar vandaan komt, zoals de wet vraagt. Daarnaast zijn er ook nog andere inbreuken.

Ze suggereren vaak dat ze lokale producten verkopen, maar of dat zo is, is niet altijd duidelijk. Markten waar groenten en fruit aan de man gebracht worden, zijn sinds 2008 verplicht om de herkomst van hun waar correct te vermelden, maar doen dat vrij vaak niet. Bij controles van de economische inspectiebij 283 telers tussen juni en december van vorig jaar blijkt dat 38,8% van de handelaars geen correcte vermelding van de afkomst doet. De inspectie keek ook naar de etikettering van prijzen, taalvereisten of correcte registratie bij de Kruispuntbank van ondernemingen. In totaal werden bij de controles zeven op de tien keer minstens één inbreuk vastgesteld. 

In meer dan zeven van de tien gevallen werd minstens één inbreuk vastgesteld, meldt de FOD Economie. De economische inspectie schreef 208 waarschuwingen uit en 52 processen-verbaal voor de ernstigste overtredingen. Een aanzienlijk aantal telers lijkt niet op de hoogte van de verplichting of leeft ze te weinig na. Er waren ook 196 inbreuken op de regels voor prijsaanduiding per meeteenheid (een kwart van alle overtredingen) en 157 inbreuken op de algemene regels voor prijsaanduiding (20%). Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) merkt op dat mensen bewust meer lokale producten kopen en dat het daarom belangrijk is dat er een correcte weergave van de herkomst is. “De controle-actie van de economische inspectie toont dat daar extra aandacht voor nodig is.”