Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt of er nood is aan eenvoudige labels op voedselverpakkingen om aan te geven hoe (on)gezond ons eten is. Daarmee treedt België in de voetsporen van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, aldus Het Nieuwsblad.

Sinds oktober kunnen Franse consumenten aan de hand van een simpele kleurcode op de verpakking van voedsel nagaan hoe gezond een product is. Zo kunnen consumenten koekjes met de rode letter E best zoveel mogelijk vermijden, terwijl de groene letter A volledig safe is. Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland beschikken al enkele jaren over voedingslabels op hun verpakkingen.

Belgisch ‘verkeerslichtensysteem’

Aangezien het ‘verkeerslichtensysteem’ in het buitenland een succes is, onderzoekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block nu of zo’n systeem ook in ons land nuttig kan zijn. Steeds meer mensen maken al gebruik van apps om te controleren of producten wel gezond zijn. “De Europese regelgeving laat geen verplichting toe, maar zulke initiatieven kunnen mensen helpen bewuste keuzes te maken rond voeding”, vertelt de woordvoerder van De Block aan Het Nieuwsblad.

Wanneer het systeem er komt en hoe het er precies zal uitzien, is voorlopig nog onduidelijk. “We onderzoeken of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo'n systeem haalbaar is”, aldus haar kabinet.

Voedingsapplicaties worden steeds populairder

Volgens de minister is er een grote vraag naar de voedingslabels. Dat blijkt uit de populariteit van voedingsapplicaties die serieus is toegenomen. Zo gebruiken ongeveer 5.000 Belgen al de voedingsapp Open Food Facts, die bij maar liefst 5.245 Belgische producten kan achterhalen hoe gezond ze zijn. Het voordeel van zo’n app is dat consumenten ook meteen een duidelijke uitleg krijgen waarom producten precies ongezond zijn. Zo bevat cola bijvoorbeeld te veel suiker en is mosterd dan weer af te raden omwille van zijn hoge zoutgehalte. Retailers spelen de laatste tijd dan ook steeds meer in op deze trend. Zo ontwikkelde Colruyt zijn Smart With Food applicatie en zijn website: Productzoeker.be.

 

“Het systeem is weinig objectief”

De voedingsindustrie staat niet de springen om de voedingslabels in te voeren. “Het is weinig objectief. Olijfolie kan een rode kleur krijgen omdat het veel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatief is. Of pralines: ook dat zou wellicht een rode stempel krijgen. Terwijl iedereen weet dat je pralines met mate moet eten”, legt Nicholas Courant van Fevia uit.

Toch is de Belgische voedingsfederatie meer voorstander van een app waarmee je producten kan scannen. Die zou echter wel gemaakt moeten worden door de overheid en onderzoekers, zodat de kwaliteit van de app verzekerd is. “Een app die ook bijhoudt wat je allemaal eet op een dag, die rekening houdt met je profiel - jonge snaak of oudere dame?- en die een vollediger verhaal kan geven”, klinkt het bij Fevia.