Na zes biowinkels in Brussel en Louvain-la-Neuve, opent färm een nieuwe winkel in Meiser, Schaarbeek. Toch is de honger van färm naar een groter winkelpark nog niet gestild. Zo zullen er begin 2019 nog 2 Brusselse vestigingen volgen en misschien zelfs eentje in Vlaanderen. 

Sinds zijn start in 2013 ontwikkelt de Belgische coöperatie, aanhanger van een eerlijke en korte keten, een netwerk van biowinkels met sterke sociale waarden. Hoewel färm een jaaromzet van 15,5 miljoen euro behaalt, steekt färm Belgische ontwikkelingsprojecten in de landbouw toch een serieus hart onder de riem door biologische ketens op te zetten en te steunen.

504 cofärmers

Het bedrijf bouwde ondertussen een winkelpark van 7 vestigingen uit en staat bekend om zijn unieke bio, ethische en lokale producten. “We zijn in totaal al met 504 co-färmers. Iedereen kan lid worden: onze klanten, de winkelmedewerkers en onze producenten. Er is maar één voorwaarde: zin hebben om connecties te maken”, legt Alexis Descampe, managing director van färm, uit.

Het maatschappelijke project van färm gaat bovendien veel verder dan het winkelnetwerk. De coöperatie investeert in de ontwikkeling van de Belgische keten, maar ook in de biologische varkens- en bakkerijhandel (in samenwerking met Agribio). De nieuwe winkel in Schaarbeek is geen uitzondering en heeft ook een bakkerij en een Bio Hérin-slagerij. In totaal creëert färm bijna 100 jobs in zijn winkels.  

“färm ontwikkelde een strikt ethisch en duurzaam charter voor de selectie van onze producten. Op die manier garanderen we een bio die zich inzet voor de consument”, zegt Alexis Descampe. Het Belgische bedrijf weigert overigens vrijwillig de producten van beursgenoteerde multinationals die niet dezelfde sociale waarden delen.

One-stop shopping, dicht bij huis

Al je boodschappen in een lokale winkel doen zonder een voet in een supermarkt te zetten? Dat is de uitdaging die färm aangaat door meer dan 4.000 producten per merk aan te bieden: van groenten en vers fruit tot producten uit de bakkerij (gebakken op locatie), welzijnsproducten en producten van Herö (een product dat zowel lokaal en bio is, en rechtstreeks van de producent komt, n.v.d.r.), de belangrijkste ambassadeurs van de färm-waarden. Het nieuwe filiaal in de wijk Meiser maakt het voor nog meer mensen mogelijk om dicht bij huis te winkelen. De coöperatie zet zich in om een levensstijl zonder afval mogelijk te maken door een brede selectie van bulkproducten aan te bieden bij zowel eten als drinken tot schoonmaak- en schoonheidsproducten.

Eerste Vlaamse winkel in 2019

In totaal telt färm vandaag 6 vestigingen in de regio Brussel en eentje in Louvain-La-Neuve. Oorspronkelijk wilde het bedrijf zo’n 16 winkels openen tegen 2019… Maar vorig jaar liet Alexis Descampe ons tijdens een interview weten dat färm ook de ambitie koesterde om de Vlaamse markt te betreden. De managing director hoopte toen om dit jaar een winkel te openen, maar dat project liep serieuze vertraging op. Nu laat het communicatiebureau van färm ons echter weten dat de opening voorzien is in de loop van 2019, al wil het nog geen officiële datum vrijgeven... Alexis Descampe nuanceert dat antwoord: "We focussen ons momenteel op de expansie in Brussel en Wallonië, en werken ondertussen verder aan onze strategie voor Vlaanderen. Dat maakt deel uit van onze projecten, maar ik kan er voorlopig nog niet meer over vertellen. Het is niet uitgesloten dat we de Vlaamse markt in 2019 zullen betreden, maar het kan evengoed zijn dat het pas later zal zijn."

Wat Alexis Descampe ons wel kan bevestigen is dat er begin 2019 2 nieuwe winkels zullen volgen in de Brusselse regio. "We zijn ook opzoek naar coöperatieve samenwerkingen met andere biowinkels", vervolgt hij. Dat komt ook overeen met wat hij ons al in een eerder interview vertelde. 

Foto's: ©Jérome Hubert