Delhaize pakt uit met dakmoestuin

Delhaize pakt uit met dakmoestuin

Delhaize lanceert als eerste Belgische retailer een dakmoestuin op één van haar winkels. Bovenop de Delhaize-supermarkt Boondael in Elsene zal er vanaf 2017 als proefproject een echte groententuin voorzien worden. De oogst hiervan tuin zal rechtstreeks verkocht worden in de winkel zelf.

 

Een supermarkt die haar eigen groenten bovenop haar dak, dat is het concept van de “urban farm” of daktuin voor groenten die Delhaize vanaf 2017 operationeel wil hebben. Het concept is eenvoudig: op het dak van de Delhaize-winkel Boondael in Elsene zal er vanaf midden 2017 een 320 m² grote daktuin in gebruik worden genomen. De helft van de voorziene oppervlakte zal ingenomen worden door een moestuin in open lucht, de andere door een serre. Dit laatste element zorgt ervoor dat er het hele jaar door groenten kunnen geteeld worden, dus ook buiten het klassieke groentenseizoen. 

 

Als alle voorbereidende stappen verlopen zoals gepland, dan zal Delhaize supermarkt Boondael, de eerste voedingswinkel zijn in België die haar eigen groenten kweekt op het dak. Dit project geldt als een proefproject en zal op een permanente basis worden geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd, klinkt het bij de retailer.

 

“Ik ben zeer trots dat ik dit innovatief concept mag voorstellen. Delhaize wil meer dan ooit inzetten op duurzame en lokale producten. Met deze primeur in de Belgische retail willen we onze voortrekkersrol nogmaals bevestigen," zei Denis Knoops (CEO van Delhaize België en Luxemburg) bij de voorstelling van het project.
 

Rechtstreeks in de winkel

 

Op het dak zullen kerstomaten, salade en aubergine geteeld worden die nadien rechtstreeks in de winkel in Boondael zullen verkocht worden. De groenten beantwoorden in principe aan de voorwaarden om als biogroenten gecategoriseerd te worden maar aangezien ze niet in volle grond geteeld worden maar op een dak, kunnen ze dit label niet dragen. De verkoopsprijs van deze producten zal iets lager zijn dan hun biologische soortgenoten. Voor een inschatting van de volumes is het nog te vroeg maar het staat vast dat de producten die geoogst worden op het dak, enkel in de winkel in Boondael verkocht zullen worden. “Het spreekt voor zich dat de strenge kwaliteitsvoorschriften van Delhaize ook voor deze producten zullen gelden,” voegt de retailer eraan toe.

 

Om alles in goede banen te leiden, werkt Delhaize voor dit project samen met specialisten rond daktuinen en stadstuinbouw en dit zowel bij de voorbereiding als bij het eigenlijke beheer van de daktuin.

 

Link met buurtbewoners

 

Delhaize start in de eerste plaats dit initiatief op om de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Maar dit project is meer dan alleen maar een daktuin voor groenten. Het is ook de bedoeling om de medewerkers en de buurt rechtstreeks te betrekken bij het beheren van de stadstuin. Zo bekijkt Delhaize  de mogelijkheid om mensen uit de buurt te laten meewerken in de tuin en om rondleidingen te voorzien voor scholen en geïnteresseerden. Op die manier wil Delhaize via een educatief programma het belang van dit soort van projecten benadrukken en tegelijkertijd haar band met de gemeenschap nog verder verstevigen.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen