Delhaize lanceert haar eigen concept van moestuin op het dak. Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van de winkel in Elsene. 

Deze stadsmoestuin van 360 m² ziet het levenslicht nadat verschillende Delhaizeteams er meer dan een jaar aan hebben gezwoegd, in nauwe samenwerking met tuinarchitecten en specialisten op gebied van dakmoestuinen. De helft van de voorziene oppervlakte zal gebruikt worden voor een openluchtmoestuin en de andere helft voor een serre. In deze serre kunnen groenten gekweekt worden en kan het seizoen wat verlengd worden. Het effectieve beheer van de moestuin is in handen van Vestaculture, een firma die gespecialiseerd is in de uitwerking en het onderhoud van moestuinen. 

Van het dak recht naar de winkel 

Alles wat geoogst wordt in deze stadsmoestuin op het dak van supermarkt Delhaize Boondael in Elsene zal meteen verkocht worden in de winkel. Delhaize kweekt er op het einde van dit seizoen vijf soorten sla (veldsla, postelein, baby leaf, asian mix, waterkers). Volgend seizoen, in 2018, zullen er ook andere groenten worden gekweekt zoals tomaten, aubergines, courgettes,... Deze groenten zullen geoogst worden en rechtstreeks en exclusief verkocht worden in de supermarkt in Elsene. Op het einde van dit seizoen zullen er 5200 slaplantjes geplant zijn (2500 veldsla, 900 postelein, 900 waterkers, 450 baby leaf en 450 asian mix). De kwaliteitscriteria van Delhaize gelden uiteraard ook voor deze producten, benadrukt de supermarktketen.

 

“Pioniersrol bevestigen”

"Ik ben zeer trots dit concept vandaag te kunnen inhuldigen", zegt Xavier Piesvaux, de nieuwe CEO van Delhaize. "Delhaize wil in de eerste plaats inzetten op lokale en duurzame producten. Met deze primeur in de Belgische distributiewereld willen we onze pioniersrol opnieuw bevestigen". Bovendien is de retailer van plan om in de toekomst nog stadsmoestuinen te openen. “Delhaize heeft de ambitie om dit project op termijn te kunnen uitbreiden naar andere supermarkten”, klinkt het in een persbericht.

 

Educatief programma

Delhaize lanceert dit initiatief in de eerste plaats om de mogelijkheden te bestuderen die stadslandbouw biedt. Maar het project staat voor meer dan een moestuin op een dak, klinkt het. Delhaize wil ook de nadruk leggen op het belang van dit soort projecten via een educatief programma vanaf het volgende seizoen in 2018. In supermarkt Boondael is een didactische ruimte ingericht die niet enkel wordt bemand door de medewerkers van Vestaculture die de versgeplukte groenten zullen inpakken, maar waar ook ateliers zullen worden georganiseerd voor degenen die permacultuur in al zijn facetten willen ontdekken. Schoolgroepen of volwassenen, de medewerkers van Vestacultuur passen hun ateliers aan aan hun publiek. Iedere deelnemer zal het kortste circuit van de Belgische distributie kunnen ontdekken en zien hoe de groenten die straks op hun bord zullen liggen, worden gekweekt en geoogst. Om zo goed mogelijk in te spelen op het buurtleven zullen de ateliers doorgaan op donderdag, marktdag.

 

Duurzaam

Naast de mogelijkheden die het korte circuit van ‘The Urban Farm by Delhaize’ biedt op vlak van duurzaamheid, is Delhaize Boondael tijdens de remodeling in 2016 uitgerust met nieuwe technische installaties. Hiermee kon de stadsmoestuin worden uitgerust met een systeem waarmee de warmte van de koelinstallaties kan worden gerecupereerd om de serre te verwarmen. Er werden ook zonnepanelen op het dak gezet. Het hout dat werd gebruikt om de moestuin en de rest van het dak in te richten, is thermowood-hout met PEFC-label, met hitte behandeld om chemische processen te vermijden. Het didactische lokaal is ingericht met gerecupereerd meubilair.