Vanaf deze week kan de consument de eerste bio-eieren van de Kwaliteitsketen Carrefour kopen. Dit 23e product in de Kwaliteitsketen Carrefour, geproduceerd vlak bij Durbuy, is het eerste product met een biolabel in die keten.

Carrefour wil zijn klanten helpen gezonder te eten en zich profileren als marktleider voor biovoeding. Daarom riep de supermarktketen in het verleden al de Kwaliteitsketen Carrefour in het leven, die intussen al 22 producten rijk is. Daarnaast lanceerde de retailer het Carrefour-huismerk assortiment, dat onder meer bio-eieren bevat. Maar nu gaat de retailer nog een stap verder en combineert het de twee concepten. Het 23e product in de Kwaliteitsketen Carrefour is dan ook het eerste product met een biolabel in die keten. Concreet gaat het om een nieuw assortiment 100 % Belgische eieren, geproduceerd onder ‘de beste leefomstandigheden voor de legkippen en met de beste gezondheidsgaranties’.   

20 hectare vrijheid

In het glooiende landschap van Petite Somme werkt het familiebedrijf van Anne-Sophie Delfosse en haar man Henri Van Herf samen met Carrefour om dit 23e artikel in de Kwaliteitsketen Carrefour te produceren. Hierbij gaan ze nog verder dan de gewoonlijke vereisten voor bioproducten.

Dit 23e product past in een groter ecologisch project. De kippen leven namelijk op een weide van 20 hectare en bovendien spannen Anne-Sophie en Henri zich in om de lokale biodiversiteit te beschermen. In een straal van 10 km rond de boerderij zijn namelijk kilometerslange wilde hagen geplant. Er hangen nestkasten voor roofvogels en in de loopruimte van de kippen zijn er fruitbomen geplant om de ontwikkeling van lokale diersoorten te bevorderen en bestuivers, vogels en andere kleine dieren aan te trekken. Het koppel plant ook 20 hectare bloemen en bomen als compensatie voor het stuk grond dat ze voor hun zaak gebruiken. En om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, hebben ze zonnepanelen geïnstalleerd.

In Durbuy beschikken de kippen, van het ras Bovans en Novogens, over een twintigtal hectare grond, waar ze vrij in het gras leven. Dat komt neer op 5 m² per kip, ofwel 25 % meer dan in de klassieke bioproductie.

“Vanaf het einde van de ochtend, wanneer ze klaar zijn met leggen, kunnen ze de hele dag door vrij tussen de wei en het kippenhok komen en gaan. ‘s Avonds gaan ze weer naar binnen om veilig de nacht door te brengen”, legt de retailer uit.

De twee gloednieuwe gebouwen zijn volgens de recentste biovereisten gebouwd. Ze zijn ultramodern en ruim, er stroomt veel daglicht binnen en ze worden op een natuurlijke manier verlucht. “Ook hier hebben de kippen genoeg plaats om rustig rond te wandelen of te rennen: er zijn zes kippen per vierkante meter (tegenover achttien per vierkante meter in industriële legbedrijven). Als ze willen, kunnen ze zich zelfs afzonderen en uit het zicht blijven om hun eieren in hun nest te leggen of gewoon even te rusten”, verduidelijkt Carrefour

100 % biovoer

Met zoveel ruimte zijn de kippen niet gestresseerd en hoeven hun snavels dus niet te worden afgeknipt, zoals bij sommige andere legbedrijven wel gebeurt. “Bovendien kunnen de kippen als ontspanning scharrelen in de balen luzerne die her en der verspreid liggen. Die luzerne is ook uitstekend voor hun spijsvertering, net als de kiezeltjes die in de wei worden gestrooid”, vervolgt de retailer.

Natuurlijk is ook hun voer 100 % biologisch en vrij van ggo’s. Hun drinkwater komt op zijn beurt dan weer uit een waterput met natuurlijk gefilterd grondwater. 

Natuurlijke ventilatie

Deze boerderij was het eerste bedrijf in Wallonië dat een natuurlijk ventilatiesysteem met luchtkleppen installeerde. Deze oplossing kreeg de voorkeur, omdat een normaal aircosysteem constant lawaai maakt. Dat stoort de kippen en vergroot door zijn energieverbruik de ecologische voetafdruk van het bedrijf gevoelig. Sensoren in de bodem meten voortdurend de temperatuur in het kippenhok. Op deze manier blijft de temperatuur in het hok steeds tussen 16 en 23 °C, wat perfect is voor de kippen. 

Strenge hygiëne

In Durbuy komt de kippenmest op een transportband terecht, die de uitwerpselen meteen uit het kippenhok wegrolt. De mest wordt twee keer per week opgehaald en door boeren uit de streek hergebruikt als natuurlijke meststof.

Maximale traceerbaarheid

De boerderij in Durbuy levert alleen aan de bio-Kwaliteitsketen Carrefour, wat het gemakkelijker maakt om de eieren te traceren. Er worden elke dag ongeveer 35.000 eieren gelegd. Ze worden meerdere keren gecontroleerd (sortering, verwijdering van beschadigde eieren, verwijdering van eventuele pluimpjes die aan de eieren plakken) en krijgen een stempel met het cijfer ’0′ voor BIO, ‘BE’ voor België en ’3559′, het nummer van de vestiging. Ook het nummer van het kippenhok waaruit de eieren komen (1 of 2) wordt vermeld, zodat het steeds duidelijk is welk ei uit welk hok komt. 

Daarna vertrekken de eieren naar de plek waar ze worden verpakt. Gemiddeld liggen ze binnen drie dagen na het leggen in de rekken.

Biologisch afbreekbare verpakking

In het uitgebreide assortiment van de Kwaliteitsketen Carrefour herkent de klant deze bio-eieren aan het label Kwaliteitsketen Carrefour en vooral aan hun biologisch afbreekbare verpakking.

Deze GreeNest-verpakkingen zijn volledig composteerbaar en hebben een FSC-certificaat. Ze zijn niet gemaakt van karton, maar van gerecycleerd papier en natuurlijke plantaardige vezels. De gebruikte planten komen uit een beschermd natuurreservaat en zijn dus niet bemest of chemisch behandeld. Daardoor zijn de verpakkingen 100 % composteerbaar. 

De bio-eieren met het label Kwaliteitsketen Carrefour zijn verkrijgbaar in alle Hypermarkten Carrefour en Carrefour Markets. Een doosje met zes eieren kost € 2,59.