Carrefour France test binnenkort thuislevering van boodschappen met een elektrische vrachtfiets in Marseille. De fiets kan tot 300 kilogram aan producten vervoeren. Franprix test op zijn beurt een zelfstandige robot, berichten onze collega's van Linéaires.

Op een moment waarop het debat over ecologie en duurzaamheid volop woedt, heeft de vrachtfiets - of cargofiets - de wind in de zeilen. Bij ons lanceerde Lidl onlangs Lidl Simple, zijn thuisleveringsdienst per fiets in Gent. Een pilootproject dat op poten gezet werd met het bedrijf Cargo Vélo en dat moet afgerond worden in februari 2019, terwijl Lidl de mogelijkheid bestudeert om het project naar andere Belgische steden uit te breiden.

300kg boodschappen

Bij onze zuiderburen lanceert niemand minder dan Carrefour een leveringsproject per fiets. Vanaf 1 december kunnen de inwoners van Marseille hun boodschappen bij hen thuis laten leveren door een elektrische cargofiets. De retailer zet het project op met de start-up Agilenville, waar onder meer Michael Mahut achter zit, de voormalige Directeur des Retailtions Franchisés du Sud Est.

Het bedrijf zal de leveringen ook uitvoeren met Freegônes, elektrisch ondersteunde fietsen gemaakt door Kleuster. Het voertuig kan iets meer dan 300 kilogram boodschap vervoeren in warmhoudboxen of met koelelementen, aldus Linéaires.

Een autonome robot voor Franprix

Linéaires maakt ook melding van andere projecten, zoals thuislevering door een autonome robot die Franprix volgend jaar test. De retailer werkt daarvoor samen met TwinswHeel. Het project zal uitgevoerd worden in het 13e arrondissement van Parijs. De robot is uitgerust met een koffer met 40 liter inhoud die vergrendeld is met een code en die zich verplaatst op het voetpad. Eens de robot aangekomen is op zijn bestemming ontvangt de klant een sms en kan hij de koffer ontgrendelen. Bij de eerste test zal de robot vergezeld worden door een begeleider. 

TwinswHeel en follow-me et Autonome pour la livraison du dernier kilomètre avec Franprix -> venez le voir / essayer au Franprix rue de Montreuil, Paris 11eme ! pic.twitter.com/v3xoSAuq9T

— TwinswHeel (@TwinswHeel) September 6, 2018

Photo: Page facebook de Agilenville