Bernard Darty, oprichter van de gelijknamige elektroketen, is overleden

Bernard Darty, medeoprichter van elektroketen Darty, is afgelopen zaterdag overleden op 84-jarige leeftijd in Miami. Dat schrijft Le monde

 

Samen met zijn twee broers Natan en Marcel opende hij in 1957 de eerste Darty-winkel in het Franse Montreuil. Al van bij het begin lag de focus op een kwaliteitsvolle klantenservice dankzij snelle reparaties en leveringen aan huis. Al bleef het assortiment op dat moment beperkt tot radio's en televisies. Acht jaar later volgde uiteindelijk een tweede winkel in Belleville en en niet veel later werd ook een groter winkelformaat van 800m2 geïntroduceerd. Hoewel Darty bekend staat om zijn slogan "uw akte van vertrouwen", zag dat concept pas in 1973 het licht. Het was meteen ook de eerste keer dat een retailer klanten garandeerde dat ze de laagste prijzen, de ruimste keuze én een kwaliteitsvolle klantenservice zouden krijgen die 7 dagen op 7 open is.

 

In 1993 besliste Bernard Darty uiteindelijk om zich terug te trekken als CEO van het bedrijf, waarna het bedrijf datzelfde jaar nog werd ingelijfd bij de European Kingfisher group. Tien jaar later werd de groep gesplitst. Darty besloot om zich meer toe te leggen op de verkoop van multimedia-oplossingen, pakte uit met een internationele website en focuste zich op de look van zijn winkels. In die periode kwamen ook andere elektroketens als het Nederlandse BCC en het Belgische Vanden Borre in handen van de Kingfisher groep. Pas in 2016 werd Darty uiteindelijk overgenomen door Fnac, waar het nog steeds deel van uitmaakt.  

 

Volgens Enrique Martinez, algemeen directeur bij Fnac Darty, was Bernard Darty een uitzonderlijke man. “Samen met zijn broers Marcel en Natan, ontketende hij een revolutie op het vlak van handel dankzij hun innoverende visie op service en hun obsessie voor klantentevredenheid", vertelt Martinez in een persbericht. "Bernard Darty werkte continu aan de modernisering van het bedrijf en diens activiteiten, zonder genoegen te nemen met de verworven successen zodat het bedrijf kon uitgroeien tot een internationale handelsreferentie.”

 

Fnac Darty heeft ondertussen 510 Franse winkels in zijn bezit, alsook 218 filialen wereldwijd. In totaal worden er 26.000 werknemers tewerkgesteld waarvan zo’n 19.000 in Frankrijk. Dat Fnac Darty zich vooral focust op Frankrijk blijkt bovendien ook uit de omzet die voor 72% afkomstig is uit Frankrijk en voor 28% uit de rest van de wereld.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen