Amazon gaat in de VS geen 2.000 ‘kassaloze’ supermarkten openen. Dat heeft de groep medegedeeld nadat de Wall Street Journal dat had geschreven. “Dit is absoluut niet correct. Wij zijn nog steeds aan het leren”, aldus Amazon woordvoerster Pia Arthur.

Vorige week opende Amazon in Seattle een nieuw type supermarkt, geheel zonder kassa’s. De Amazon Go-winkel is een proefproject dat zich voorlopig alleen richt tot de eigen werknemers van de e-tailer, maar volgend jaar zou die ook toegankelijk zijn voor het grote algemene publiek. In de winkel van 167 m² wordt hoofdzakelijk voeding en bereide maaltijden verkocht. Men betaalt er niet aan een kassa, maar via een app. Via camera’s, sensoren en kunstmatige intelligentie weet de winkel wat men neemt en zelfs wat men terug op het schap legt. Bij het verlaten van de winkel gaat het bedrag van de aankopen automatisch van de rekening van de klant.

Volgens de Wall Street Journal zou Amazon plannen hebben om in de VS 2.000 van deze winkels te openen. Maar dat wordt nu dus stellig ontkend. Arthur ontkende tevens een ander gerucht, met name dat Amazon winkels van 3.000 à 4.000 m² zou openen met een concept dat aanleunt bij Aldi of Safeway.

Geruchtenmolen draait

Het is niet de eerste keer dat geruchten rondgaan dat Amazon plant om fysieke winkels te openen. Telkens als de Amerikaanse groep een pilot start, gaat de geruchtenmolen draaien. Toen ongeveer een jaar geleden Amazon in Seattle een eerste ‘brick-and-mortar’ boekenwinkel opende, werd al snel gezegd dat er 400 zouden volgen. Voorlopig zijn het er nog maar twee, die nog steeds in een testfase zitten.

In tegenstelling tot nu werden eerdere geruchten over de opening van fysieke winkels nooit echt formeel ontkend. Dat dat nu gebeurt, wijst erop hoe gevoelig het project van de ‘kassaloze’ winkels ligt. Er wordt immers gevreesd dat indien dergelijke winkels de norm zouden worden, vele duizenden jobs zouden sneuvelen. Volgens Amazon zouden winkels zoals Amazon Go echter niet zonder personeel werken, maar met een ander type personeel.