Het Waalse Gewest wil het verdwijnen van kleine buurtwinkels tegengaan door grote winkelcentra buiten de stad te verbieden. Het Waalse parlement discussieert momenteel over een voorstel daarover, dat vanaf volgend jaar in voege zou kunnen treden. Dat bericht L'Echo.

Kleine, lokale winkels lijden onder de opmars van e-commerce, maar ook onder de komst van grote winkelcentra in de rand van de stad. Om daar tegenin te gaan, overweegt Wallonië een verbod op de vestiging van nieuwe winkelcomplexen in stedelijke agglomeraties vanaf 2019. Volgens L'Echo zijn de discussies over het onderwerp in het Waalse parlement al enkele weken gaande. Het voorontwerp zou commerciële centra van meer dan 2.500 m2 buiten stadscentra verbieden, net als in de periferie, tenzij er kan aangetoond wordn dat stedelijke winkels daar niet lijden onder de vestiging van grote winkels.

Het voorstel zou "op het eind van de herfst van dit jaar kunnen gestemd worden, zodat het begin 2019 in voege treedt", aldus het kabinet van ruimtelijke ordening Carlo Di Antonio in L'Echo. Het Waalse gewest zou ook een eind willen stellen aan de "wildgroei van winkels langs gewestwegen".