Via Monizze wordt de groep Up eigenaar van de technologie en handelsovereenkomsten van de onderneming European Payment Solutions (EPS), acquirer en operationeel filiaal van de holding PayFair. Zo worden de reeds aangeboden diensten aangevuld met een betaalnetwerk en -systeem, waardoor de banden met de handelaars worden aangehaald.

Monizze is als speler op de Belgische markt verschenen met de ontwikkeling van elektronische maaltijdcheque. Doordat het zich uitsluitend heeft gericht op de digitale versie van dit voordeel voor de medewerkers  is het bedrijf erin geslaagd een markt te penetreren die voorheen gedomineerd werd door de twee grote spelers Edenred en Sodexo .

Een van de grote troeven waar Monizze vanaf het begin prat op kon gaan waren de voordelige tarieven voor de transacties uitgevoerd door de handelaars, dankzij het betalingsschema dat PayFair had ontwikkeld. We weten dat deze oplossing onmiddellijk erg in de smaak viel bij Colruyt.

De overgang naar het volledig elektronische model was uitstekend nieuws voor Monizze omdat alle uitgevers van cheques zo onder één enkele vorm werden verenigd. In juni 2015 vervoegde Monizze de Group Up, wereldwijd nummer drie op gebied van dienstencheques en vertegenwoordigd in 17 landen. De groep injecteerde 1 miljoen euro kapitaal in Monizze zodat de onderneming zich verder zou kunnen ontwikkelen en deze ontwikkeling nog versnellen.

Met een omzetstijging van 67 %, een personeelsgroei van 33% en een verdubbeling van het aantal klanten sinds 2015 (momenteel meer dan 11.000 klanten, tegen 4500 vorig jaar) wil Monizze zijn groei consolideren door de ontbrekende schakel toe te voegen aan zijn proces van waardecreatie op het gebied van elektronische betaling. Zo wil het de ecocheques een flinke boost geven.

Door de overname van EPS  van Payfair (voor een bedrag dat niet werd bekendgemaakt) garandeert Groupe Up de duurzaamheid en de ontwikkeling van een elektronisch betalingsplatform waar Monizze eigenlijk de enige gebruiker van is. Zo kan het bedrijf voor de dag komen met een integraal aanbod, dat verder gaat dan alleen een concurrentievoordeel op gebied van tarieven.

Rechtstreeks contact met de handelaars

"Door de integratie van de EPS-technologie treden wij rechtstreeks in contact met de handelaars. Zo kunnen wij gemakkelijker van gedachten wisselen en hun innovatieve oplossingen bieden, die zijn afgestemd op hun behoeften en die van hun klanten.” legt oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Monizze uit.

Door de controle over de transacties zelf in handen te houden, verrijkt Monizze zijn Business Intelligence en opent het bedrijf mogelijkheden voor een vernieuwende aanpak. De onderneming kent zo niet alleen de gebruikers van zijn betaalmiddelen, maar kan nu ook het verband nagaan tussen die gebruikers en de handelaars, die deze betaalwijzen aanvaarden.

"Web- en mobiele technologieën bieden handelaars nieuwe kansen om in contact te komen met hun klanten en deze beter aan zich te binden. Bij de betaling vormen wij nu een unieke schakel tussen beiden ", verklaart Frédéric Poyer, CEO van Monizze. "Concreet willen wij binnenkort nieuwe diensten aanbieden, met name promotie. Daarmee geven wij onder andere handelaars de mogelijkheid met hun klanten te communiceren via onze verschillende contactpunten, via een persoonlijke aanpak in functie van het profiel en gedrag van hun klanten – een aanvulling en versterking van ons aanbod aan ecocheques."

De ontwikkelingen zijn al een feit. Monizze beschikt al over een kaart waar op dezelfde drager de functies van maaltijdscheque en digitale ecocheque verenigd zijn. Een kaart dus maar met twee ‘wallets’. “Iedereen heeft daar baat bij”, legt Frédéric Poyer ons uit. "Voor de bestemmelingen is het een pak makkelijker. En doordat de ecocheque-wallet werd toegevoegd, krijgt de handelaar onmiddellijk de toegang tot een veel grotere omzet. Voor de werkgevers is het een nieuw bewijs van de flux van ons systeem. Onze klanten en onze weddecentrales zijn uiterst tevreden over zowel het gebruiksgemak als de prijs-kwaliteitverhouding. We zijn een uiterst efficiënte structuur: Monizze telt 21 medewerkers en bedient  11 000 werkgevers en 200 000 bestemmelingen."

“Ons marktaandeel ligt voorlopig nog maar op 10% van de markt maar het is stijgende. Door de fusie met de Groupe Up, kunnen we de lat hoger liggen. De uitwisselingen tussen Groupe Up en Monizze blijken erg vruchtbaar. Monizze is duidelijk een ‘fintech’ start-up met een grote nieuwsgierigheid en verbeelding. Het is een een lean bedrijf met een  dynamische ondernemingscultuur, wat het uitstekend geschikt maakt om de evolutie van het platform verder uit te tekenen en de big data dat dit genereert te beheren. De acquisitie van EPS is een belangrijke stap, omdat het het sluitstuk vormt van de integrale aanpak en ons toelaat het platform verder te ontwikkelen."