Deze week zullen 1.100 winkels in Vlaanderen en Wallonië deelnemen aan de Retail Clean Up Days. Het initiatief komt van Comeos, de federatie voor handel en diensten, en kadert in een grootschalige actie tegen zwerfvuil. In totaal zullen handelaars in 366 Vlaamse en Waalse steden en gemeenten een oppervlakte van maar liefst 5,7 miljoen vierkante meter opruimen.  Dat is het equivalent van meer dan 1.150 voetbalvelden.

De Retail Clean Up Days vinden plaats tijdens de Europese week van de afvalvermindering van 19 tot 27 november en verlopen in samenwerking met Indevuilbak in Vlaanderen en « Be WaPP - Pour une Wallonie Plus Propre » in Wallonië. Elke winkel engageert zich om 25 meter rond het verkooppunt op te ruimen.  Dominique Michel, ceo van Comeos: “Met 1.100 deelnemende winkels is het de grootste schoonmaakactie ooit van de handelaars. Meer dan de helft van alle Vlaamse en Waalse steden en gemeenten zijn vertegenwoordigd. Nooit eerder hebben zoveel handelaars gelijktijdig de handen uit de mouwen gestoken om zwerfvuil aan te pakken.”

23.000 ton afval

Elk jaar komt meer dan 23.000 ton afval in Vlaanderen en Wallonië op straat terecht. « Om dat op te ruimen zijn bijna tweeduizend vuilniswagens nodig, een kostprijs van tientallen miljoen euro. 85% van de Belgen bestempelt zwerfvuil overigens als een van de grootste ergernissen, toch zijn we met z’n allen mee verantwoordelijk voor het probleem, » zegt Comeos.

Daarom wil de sector hier iets aan doen. Het personeel van de winkels werd gesensibiliseerd om aan de actie mee te werken, en de klanten werden via affiches op het verkooppunt op de hoogte gebracht van de actie. Om hun engagement te tonen draagt het winkelpersoneel badges.

Ook de bazen doen mee

Op maandagochtend 21 november gaf Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege het startschot voor de actieweek. Minister Schauvliege: “Ik ben verheugd over dit initiatief en over het feit dat de winkeliers de handen uit de mouwen steken om hun eigen omgeving schoon te maken. Als iedereen in Vlaanderen zijn eigen stoep proper houdt, dan ligt Vlaanderen er binnenkort een heel stuk mooier bij.”   Waals minister voor het Milieu Carlo Di Antonio, en Baudouin Van Eeckhout, Voorzitter van Fost Plus, namen op dinsdag 22 november deel aan de opruimactie bij de Carrefour van Jambes.

Op woensdag 23 november pakten Chris Van Wettere  (Colruyt), François-Melchior de Polignac (Carrefour), Denis Knoops (Delhaize), Boudewijn van den Brand (Lidl), Antonio Baptista (Makro), Raf Lambrechts (Lambrechts) en Dominique Michel (Comeos) schop en borstel om het zwerfvuil in Brussel aan te pakken. Dominique Michel : «Hoe kunnen we ons engagement beter aantonen dan door samen met de ceo’s van onze grote ketens zelf de omgeving terug proper te maken.”