Bavaria neemt Palm over

De Nederlandse brouwerij Bavaria neemt een meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers, de Belgische familiebrouwerij achter biermerken Palm, Rodenbach en Cornet. Op termijn worden de Nederlanders volledig eigenaar van Palm. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt.

 

Bavaria neemt 60% van de aandelen in Palm Belgian Craft Brewers over. Palm maakt daarmee vanaf heden deel uit van Bavaria, dat op zijn beurt een meerderheidsbelang heeft in Palm. Vanaf 2021 zal Palm Belgian Craft Brewers voor 100% deel uitmaken van de Nederlandse brouwerij. Hoeveel Bavaria betaalt voor de overname is niet bekend.

 

Bavaria, vooral bekend van de gelijknamige pils en huismerkbieren, is na Heineken de grootste brouwer van Nederland. Met de overname van Palm willen de Nederlanders zich versterken in het groeiende segment van de speciaalbieren én een voet binnenkrijgen op de Belgische markt.

 

“Palm heeft een rijk assortiment aan speciaalbieren opgebouwd. Dit assortiment is complementair aan onze merken en daarom past deze samenwerking binnen onze strategie van ultieme portfoliospeler. Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca”, aldus Jan-Renier Swinkels (directievoorzitter Bavaria).

 

Palm heeft het dan weer moeilijk om als kleine speler op te boksen tegen grootheden als AB InBev. Vlaggenschip Palm heeft sterk aan populariteit verloren, waardoor de brouwerij de afgelopen jaren rode cijfers noteerde. De brouwerij zet daarom meer in op diversificatie door de andere merken uit de portefeuille (o.a. Rodenbach, Brugge Tripel, en Steenbrugge) uit te spelen en nieuwe merken (Cornet) te lanceren. Met succes, want de brouwerij slaagde er onlangs in om opnieuw winst te maken.

 

"Perfect fit"

 

Palm wil ook sterker inzetten op internationale groei. "Om onze internationale distributiekracht te maximaliseren, zijn wij op zoek gegaan naar een strategische partner, waarbij Bavaria omwille van de vele synergiën direct aanvoelde als een ‘perfect fit’. Wij zijn uitgegaan van het centrale belang van de onderneming en onze werknemers en daarom is in volle overtuiging voor een verregaande samenwerking en nadien een volledig samengaan van Palm Belgian Craft Breweries met Bavaria gekozen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze mooie brouwlocaties en bieren door de familie Swinkels en hun Brouwerij Bavaria verder zullen gekoesterd worden”, zegt Palm-eigenaar Jan Toye.

 

Directie blijft aan

 

De komende maanden zullen beide partijen werken aan het samengaan van de twee familiebrouwerijen. De brouwerijlocaties Palm & De Hoorn in Steenhuffel en Rodenbach in Roeselare maken deel uit van de overname en zullen ook in de toekomst bier blijven brouwen. Palm Belgian Craft Brewers blijft overigens als Belgische entiteit (NV) bestaan en behoudt de Belgische directie. Jan Toye zal Voorzitter van de Raad van Bestuur blijven, waarin eveneens Jan-Renier Swinkels en Frank Swinkels zullen zetelen.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen