Bic stelt zijn investeringsplannen naar beneden bij en zal geen extra personeel aannemen.Het directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie, op 26 november in Brussel bijeen, heeft een negatief advies gegeven over de opening van een onderzoek om te besluiten over verlenging van de antidumpingheffing op aanstekers die in China worden gefabriceerd en die sinds 1991 van kracht is. Tot nu toe werd elke aansteker die uit China op het Europese continent werd geïmporteerd, tot een bedrag van 6,5 cent belast. Staat dit besluit gelijk aan het openzetten van de deuren voor de import van aanstekers uit het laagste segment die soms niet voldoen aan de veiligheidsnormen, en aan een toename van de concurrentie? Dat is althans de mening van de onderneming Bic, de wereldwijde marktleider en enige aanstekerproducent van Europa. Het toppunt was dat de groep het zó goed doet, dat de Commissie het nut niet inziet van verlenging van deze maatregelen. Sinds deze bekendmaking barst in ieder geval voortdurend kritiek los in de media. Want als eerlijke concurrente als leidraad wordt genomen in Europa, hoe staat het dan met de veiligheids-, kwaliteits- en milieunormen? De veiligheidsnormen zijn immers niet zo streng in China. De “kindveiligheid” wordt daar dan ook heel vaak genegeerd. Er zijn een heleboel tegenstanders die deze beslissing naïef vinden. Waarop de Commissie zelf antwoordt dat zij is gebaseerd op feiten en dus in geen geval naïef is.

Analisten zijn niet bovenmatig bezorgd

Hoe het ook zij, en hoewel China al een aantal jaren de antidumpingheffing omzeilt door valse aangifte te doen over de oorsprong van zijn aanstekers (Vietnam, Maleisië, enz.), de Commissie zal op 12 december aanstaande de niet-verlenging van deze heffing officieel bekrachtigen, hoewel er tegelijkertijd een andere procedure loopt om deze heffing uit te breiden naar Vietnam… Een situatie die volgens sommigen niet erg logisch is. Maar is dit voldoende om een pleister op de wonde van de Chinese productie te plakken en de Europese gemoederen te kalmeren? Niet noodzakelijkerwijs. Aangezien, zoals wij al benadrukten, China in de loop van de tijd de heffing heeft weten te omzeilen via zijn buurlanden. Dit besluit hoeft volgens de analisten nog niet de gevolgen te hebben die men er graag aan toeschrijft. Ze willen ook graag geruststelling bieden over het gevolg van een dergelijke maatregel voor de omzet van BIC en verwachten geen significante wijzigingen. Toch blijven ze voorzichtig en nemen ze met betrekking tot de resultaten van dit jaar een afwachtende houding aan.

BIC zou zijn investeringsplannen kunnen herzien

“Onze groep is nooit bang geweest voor concurrentie en gelooft zelfs dat hierdoor de vooruitgang wordt voortgestuwd, maar dan moet zij wel eerlijk zijn. Door te verzoeken om verlenging van deze heffing, die al heel lang ondoeltreffend is, vragen wij eenvoudigweg om de toepassing van maatregelen voor eerlijke handel. Ons dossier was en is degelijk. Wij begrijpen de aanbeveling van het directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie niet, die, zonder geldige reden, ingaat tegen de belangen van de Europese industrie”, benadrukt Bruno Bich, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BIC Groep. En dan te bedenken dat voor de verkoop van aanstekers in China, 25% douanerechten gelden... Hij legt onze collega’s van “Les Echos” ook uit dat de groep oorspronkelijk van plan was de productie van de fabriek in Redon uit te breiden met ongeveer 150 miljoen aanstekers per jaar om te kunnen voldoen aan de stijging van de vraag in Europa, maar betreurt dat een dergelijke investering met de afschaffing van de antidumpingheffing niet mogelijk is. Deze productiestijging zou bovendien 80 extra arbeidsplaatsen mogelijk hebben gemaakt. De investeringen zijn nu verlaagd. Deze fabriek, de belangrijkste van de groep (zij produceert meer dan 50% van de BIC-aanstekers ter wereld), zal echter wel met 4000m2 worden uitgebreid voor de opslag van aanstekers.