Delhaize en Ahold bevestigen fusiegesprekken

Delhaize Groep en Ahold hebben de geruchten over een mogelijke fusie bevestigd. De retailers zeggen dat ze “verkennende gesprekken” zijn begonnen“met het oog op de mogelijkheid om de twee bedrijven samen te voegen”, die “al dan niet kunnen leiden tot een toekomstige transactie”.

 

Dit weekend schreef De Tijd al over de verkennende gesprekken tussen Delhaize en Ahold, maar een officiële reactie bleef voorlopig uit. Ondertussen hebben zowel Delhaize als Ahold bevestigt dat er onderhandeld wordt.

 

Europese grootmacht in de maak
Ahold beschikt over 3.206 winkels die in 2014 samen een omzet van 32,8 miljard euro genereerden, terwijl het winkelbestand van Delhaize uit 3.402 vestigingen bestaat die het afgelopen jaar een omzet van 21,4 miljard euro omzet realiseerden. Samen zouden Delhaize en Ahold tot de vijf grootste supermarktconcerns ter wereld behoren en deel uitmaken van het selecte clubje waar ook Walmart, Tesco, Target en Kroger toe behoren.

 

In ons land zou Delhaize zijn positie kunnen versterken door een fusie met de 30 Belgische Albert Heijn-winkels. Bovendien heeft AH veel knowhow in e-commerce en zou een fusie ook voor bol.com opportuniteiten bieden in België. In de VS, waar beide retailgroepen het gros van hun omzet halen, zijn Ahold en Delhaize ook nog eens geografisch complementair en zouden ze samen een sterke speler worden op de Oostkust. Bovendien zou een fusie volgens analisten van Rabobank een besparing van 1 miljard euro kunnen opleveren. Hoewel een fusie hierdoor niet gegarandeerd is (in 2006-2007 sprongen gelijkaardige gesprekken al eens af), wordt ze met de officiële bevestiging van beide partijen een pak waarschijnlijker.

 

Lees ook: Ahold-Delhaize, dan toch een fusie?

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen