Elk jaar zijn handelaars het slachtoffer van winkelcriminaliteit. De financiële kost wordt op een miljard euro per jaar geschat. De laatste jaren maakt vooral de georganiseerde winkelcriminaliteit een spectaculaire opmars. Handelaars en politie staan vaak machteloos. Het Commerce Information Network (COMIN) brengt redding.

“De veiligheid van al onze medewerkers en alle klanten is cruciaal,” zegt Dominique Michel, CEO van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten. “Daarom hebben we COMIN opgericht in samenwerking met de politie. Het is een beveiligd online platform waarbij de handelaar foto’s en beschrijvingen van criminele feiten van georganiseerde bendes kan delen met de bevoegde politiedienst.” Tot nu toe beschikten de politiediensten, die lokaal sterk verankerd zijn, niet over een dergelijk overzichtelijk platform om verbanden te kunnen leggen tussen al deze feiten.

Succesvol pilootproject

COMIN is als pilootproject gestart in mei 2016 met tien grote winkelketens.  “Tijdens de testfase zijn meer dan 2.000 feiten gesignaleerd op het platform. De samenwerking met de politie verloopt bijzonder positief. Elke melding wordt behandeld. Op basis van de informatie die door de handelaar wordt aangebracht, kan de politie de feiten onderzoeken. In de helft van de gevallen heeft dit tot een effectief resultaat geleid wat in het licht van de criminaliteitsstatistieken een opmerkelijk goed resultaat is”, aldus de topman.

 

Federale politie kan efficiënter reageren

Het project is opgezet met het fiat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook de federale politie is tevreden. Marc Rokegem Gerechtelijk Commissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie, Georganiseerde Diefstallen: “Dankzij dit platform werken wij nog beter samen met de handelaars. Op basis van de informatie die zij ons bezorgen, kunnen wij zaken sneller en efficiënter opvolgen. De positieve resultaten spreken voor zich!”  

Na de pilootfase wordt het project van Comeos nu opengesteld voor alle handelaars.