De 18 apotheken van de coöperatie De Voorzorg in Mechelen zijn onlangs allemaal overgenomen door de apothekenketen Multipharma, zelf een coöperatie. De overgenomen apotheken dragen nu het logo van Multipharma. In de sector is al enkele jaren een concentratiebeweging bezig.

De integratie van de Mechelse apotheken van de Voorzorg in de keten Multipharma komt niet geheel als een verrassing: de twee coöperaties werkten al sinds de jaren 1980 nauw samen, zowel op financieel, commercieel als HR-vlak.

Het management van Multipharma stelt dat er geen veranderingen gepland zijn op vlak van HR. Alle 120 personeelsleden die momenteel aan de slag zijn bij de apotheken, behouden hun job.

Met deze transactie versterkt Multipharma haar positie als grootste apotheekketen van België. Deze coöperatie – die tot 1921 teruggaat, telt nu 300 apotheken (Multipharma zelf) en parafarmacieën (iU by Multipharma). Ook heeft de keten een eigen webshop, waarop niet alleen de iU-producten worden verkocht, maar ook geneesmiddelen op voorschrift (die weliswaar bij een apotheek moeten worden afgehaald). Het bedrijf heeft 2.000 medewerkers in dienst, waarvan bijna 500 apothekers.

De integratie van de 18 apotheken in het Multipharma-netwerk kadert in een algemene trend in België. Zelfstandige apotheken hebben het moeilijker op de markt, onder andere door de concurrentiedruk van de ketens. België telt bijna 44 apothekers per 100.000 inwoners. Dat is de hoogste concentratie in Europa (samen met Spanje), maar dat cijfer was tot voor enkele jaren nog groter. De concentratiebeweging wordt overigens door de overheid gestimuleerd.

Volgens Sirius Insight zijn er in België net geen 5.000 apotheken in België. Ongeveer 19% van hen maakt deel uit van een keten.