Casper Meijer stapt op als CEO van de Nederlandse groep Blokker Holding, een dag na het vertrek van de Belgische CEO van Blokker. Een beslissing die de bezorgdheden en twijfels die al enkele maanden in en rond het bedrijf circuleren, bevestigen. 

Dat Blokker in een diepe crisis zit, is niets nieuws. De Nederlandse groep bevindt zich namelijk in een erg penibele situatie: de concurrentiële druk is enorm door onder andere de opkomst van Action, de bevestiging van de terugkeer van Hema, of de situatie binnen de speelgoedmarkt. Blokker moest wel reageren en zijn aanpak grondig herzien, zeker als er gekeken werd naar de winkelbeleving bij de concurrentie.

Vandaag maakte het bedrijf bekend dat Casper Meijer zich op 30 juni zal terugtrekken als CEO en voorzitter van de raad van bestuur van de Blokker Holding. Die beslissing is het gevolg van “uiteenlopende verwachtingen tussen de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en Meijer over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten”. Sinds vorig jaar voerde Blokker Holding namelijk enkele belangrijke wijzigingen door in zijn strategie. Het bedrijf besliste daarbij om zich volledig te focussen op Blokker, door onder meer de koopbeleving te verbeteren, en de andere bedrijven (Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker) te verkopen. Om Blokker nieuw leven in te blazen, wierf de groep vorig jaar onder andere Bas Verheijen, marketingexpert die nog gewerkt heeft bij C1000, Albert Heijn, en Procter & Gamble, en die daarnaast mede-oprichter is van Picnic.

Het vertrek van Meijer, die sinds januari 2016 CEO is van de Blokker Holding en sinds augustus 2017 ook van Blokker, zorgt natuurlijk voor de nodige twijfels over het succes van de nieuwe strategie. De veranderingen hebben met andere woorden hun vruchten duidelijk niet afgeworpen.

Ook in België heerst onzekerheid

Ook de cijfers in België blijven in het rood staan. Hoewel Blokker in november nog zijn eerste winkel volgens het nieuwe concept van “de vernieuwde blokker” opende, vroegen we ons af of de verandering niet “te beperkt was en te laat kwam”. Het vernieuwde concept had bovendien moeite om belangrijke vooruitgang te boeken in Nederlandse gebieden waar het al geïntroduceerd werd. Stemmen afkomstig van de Belgische Blokker gaven daarnaast de indruk dat ze twijfels hebben over de toekomst van het bedrijf, waar het strategische plan gezien werd als het laatste redmiddel. De voorstelling van de Gentse winkel, die werd aangekondigd als de nieuwe standaard “voor heel Vlaanderen”, heeft ons bijvoorbeeld verbaasd met zijn formulering, die twijfel zaaide over de toekomst van het Blokker-winkelpark in het zuiden van on land.

Het onmiddellijke vertrek van de CEO van Blokker Belux, Bernd Bosch gisteren, is ook een kleine verrassing. Zijn contract dreigde vorig jaar te vervallen, maar hij verlengde het op vraag van de groep, klonk het toen. De Blokker Holding liet ons nu echter weten dat zijn contract, dat gisteren door Blokker Holding beëindigd werd, geheel los staat van het vertrek van Casper Meijer en de wijzigingen aan het hoofd van Blokker.

Vanaf 1 juli zal Michiel Witteveen, huidig voorzitter van de Raad van Commissarissen, Casper Meijer vervangen als CEO. Rudy Reynders is dan weer de geschikte kandidaat voor de vervanging van Bernd Bosch. Reynders heeft namelijk de meeste ervaring en de meeste kennis over de operationele werking van het Belgisch-Luxemburgse netwerk. Hij wordt aangesteld als ad interim algemeen directeur, waardoor Blokker Holding de tijd krijgt om een nieuwe algemeen directeur te zoeken. Wat het Belgische filiaal betreft, zijn er veel mensen die al sinds vorig jaar geloven dat CFO Jan Nap op lange termijn Bernd Bosch zal vervangen. Al zal hij weldra binnen de hoofdzetel van de groep in Amsterdam aan de slag gaan als ‘Divestment Program Director”, een functie die vooral gelinkt is aan de verkoop van verschillende bedrijven en eigendommen van Blokker.