Zoals voorspeld, verkoopt Wesfarmers na amper twee jaar Homebase (UK en Ierland). De overnemer, Hilco Capital, betaalt er luidens Insight DIY slechts 1£ voor.

Sneller dan verwacht

De beslissing tot verkoop werd verwacht eind juni, maar Wesfarmers trekt er dus nog sneller de stekker uit. Volgens het persbericht van Wesfarmers, neemt een aan Hilco Capital gelinkt bedrijf alle assets over: de merknaam Homebase, het winkelnetwerk, het vastgoed, de leasings en de voorraad. The Bunnings pilootwinkels zullen ook (terug) naar het Homebase enseigne worden omgezet eens de deal rond is.  Wesfarmers verwacht in het boekjaar 2018 (eindigend 30 juni) een verlies van 200 à 230 miljoen £ te boeken.

Hilco Capital ook in Benelux

Hilco Capital is in de UK gekend door de overname van bijvoorbeeld het iconische HMV (His Masters Voice) en heeft ook een Benelux kantoor geleid door de Belg Erik Van Heuven (ex Inno).

DIY is voor hun geen ongekend terrein: ze investeerden vroeger ook reeds in de Engelse keten Focus. Hilco Capital kocht bijvoorbeeld ook Habitat van IKANO (Ikea) in 2009, en investeerde in De Bijenkorf, Karstadt en Free Record Shop om maar enkel retailers te noemen.

Opkuis

Hilco investeert duidelijk vaak in noodlijdende retailers, waar dan de grove borstel doorgehaald wordt. Het valt aan te nemen dat hetzelfde gaat gebeuren bij Homebase.