Volgens verschillende sociale partners zitten de gesprekken tussen de vakbonden en de directie van Mestdagh die tot een sociaal plan moesten leiden, op een dood spoor. Daarom hielden al 52 Mestdagh-winkels hun deuren vandaag dicht en dat zou nog minstens tot donderdag het geval zijn. 

Op 7 mei kondigde de directie van Mestdagh zijn herstructureringsplan aan. Dat voorzag niet alleen een commercieel herstelplan, belangrijke investeringen en kostenverlagingen. Ook kwamen er maar liefst 450 van de 2.459 jobs, ofwel 18% van de Belgische jobs bij Mestdagh, op de helling te staan. Sindsdien werden tal van vergaderingen gehouden, al draaiden die uiteindelijk op niks uit. “Vandaag moeten wij vaststellen dat we ons in een totale patstelling bevinden en dat de directie niet van plan is de werknemersvertegenwoordigers tevreden te stellen”, reageerde de BBTK gisteren.

Nochtans is het vinden van een sociaal plan dringend aan de orde, klinkt het bij de vakbond. SWT op 56 jaar is immers enkel nog tot eind 2018 mogelijk is. Daarom liet de BBTK gisteren weten dat acties dan ook niet uit te sluiten zijn tijdens de voorziene personeelsvergaderingen in de winkels. En die stakingsgolf is ondertussen officieel van start gegaan. In totaal sloten maar liefst 52 supermarkten die worden uitgebaat door Mestdagh vandaag hun deuren en die staking zou nog minstens 3 dagen duren.