Cainiao, het logistieke filiaal van de Chinese e-commercegigant Alibaba, heeft zijn eigen treinverbinding ‘Cainiao Line’ gelanceerd die het e-commercetransport tussen China en België zal regelen. Tot voor kort was er enkel een vliegverbinding tussen Hangzhou en Luik, maar die wordt nu dus aangevuld. Dankzij de Cainiao Line bespaart de e-commercegigant maar liefst 30% op zijn logistieke kosten, zo meldt L'Echo

Alibaba heeft Luik uitgeroepen tot zijn Europese hub. Momenteel vliegen er elke week twee vliegtuigen op en af tussen China en België en dat via het Chinese Hangzhou en de luchthaven van Luik. Maar die luchtburg wordt vanaf nu aangevuld met een treinverbinding, zo schrijft L’Echo. Op 2 maart stelde de e-commercegigant namelijk zijn nieuwe treinverbinding ‘Cainiao Line’ voor tussen Zhengzhou en Luik.

Dankzij de treinverbinding kan Alibaba zo’n 30% besparen op zijn logistieke kosten. Concreet zullen twee treinen elke week het traject tussen China en Luik afleggen voor het transport van minder dringende e-commerce producten. Om dat mogelijk te maken doet Cainiao beroept op de operator ZIH (Zhengzhou International Hub) die in oktober al een eerste treinverbinding tussen de twee steden testte.

“Europa is een belangrijke markt. De treinverbinding maakt het mogelijk om ons logistieke aanbod nog meer te diversifiëren voor kmo’s, en dat helpt hen natuurlijk om nog gemakkelijker toegang te krijgen tot de e-commerce buiten hun grenzen”, verklaarde James Zhao, algemeen directeur van Cainiao aan L’Echo.

“We zijn erg blij met deze belangrijke stap in de ontwikkeling van een logistieke infrastructuur van topkwaliteit in het hart van Europa, hier in Luik. Deze trein-vliegverbinding zal uitgevoerd worden door Belgische logistiekers die ook instaan voor de binnenvaart vanuit de Haven van Antwerpen, wat van Luik een ideale partner maakt voor de Chinese en Europe e-commerce”, verduidelijkt Michel Kempeneers, COO van Awex aan L’Echo.

Ter herinnering, de e-commercegigant wil ook een logistiek centrum van 380.000m2 openen in Luik tegen 2021. Dat zorgt voor zo’n 3.000 nieuwe jobs, waarvan 900 directe medewerkers.