Amazon is in het Westen van de VS in alle discretie gestart met het testen van een nieuwe bezorgdienst. De e-commercegigant organiseert nu al de leveringen vanuit de eigen magazijnen, maar hij wil nu ook de leveringen overnemen van de bedrijven die Amazon als een marktplaats gebruiken. Het komt er hier op neer dat Amazon beslist wie de bezorging doet en niet meer de verkoper. De reden is dat de bezorgkosten teveel aan de winst vreten.
Volgens Bloomberg, die met personen kon spreken die bij het project ‘Seller Flex’ betrokken zijn, wil Amazon zo meer producten op twee dagen tijd thuis leveren (in de VS geldt dat als zeer snel) en tegelijkertijd het tekort aan capaciteit in de eigen distributiecentra aanpakken. De dienst is in India twee jaar geleden al gestart, maar nu test Amazon deze in een aantal staten in het Westen van de VS. Een nationale uitrol is voor volgend jaar voorzien.
Vandaag organiseert Amazon de verzending van de producten die het zelf verkoopt, alsook die van de externe bedrijven (‘merchants’) di e in de Amazon-webshop verkopen en een beroep doen op de dienst ‘Fulfilment by Amazon’. Die derden vertrouwen hun logistiek toe aan Amazon, van opslag tot verzending over picken en verpakken. Door het groeiende succes van deze dienst ontstaan op piekmomenten zoals de eindejaarsfeesten of Black Friday opstoppingen in de logistieke flows.
Twee dagen
Die klanten van Fulfilment by Amazon kunnen de diensten aanbieden van het Prime-pakket van Amazon, zoals de levering in twee dagen. Zij hebben dus een voordeel tegenover de verkopers op de marktplaats die de logistiek vanuit de eigen distributiecentra organiseren of die van logistieke operatoren. Voor hen is het moeilijker om dezelfde leversnelheid aan te bieden.
Daarom introduceerde Amazon ‘Seller Fulfiled Prime’ in de VS: verkopers die hun fulfilment niet door Amazon laten uitvoeren, kunnen de Prime-label krijgen als ze de levering op twee dagen kunnen waarborgen. Hiervoor werken de verkopers vaak samen met UPS en FedEx. Dit certificaat halen is echter niet gemakkelijk, zodat de dienst Fulfilment by Amazon verder het slachtoffer werd van zijn eigen succes.
Verzendkosten moeten dalen
Nu gaat Amazon een stap verder en neemt het de organisatie van de verzending bij de verkopers die hun eigen logistiek organiseren. De e-commerce gigant hoopt zo de druk in de eigen magazijnen verminderen en vooral meer koopkracht krijgen bij de pakjesdienst. Het bedrijf kan zo grotere kortingen afdwingen bij UPS, FedEx, US Postal en andere lokalere spelers. Onder andere door het groeiende succes van Prime swingen de verzendingskosten bij Amazon de pan op. In 2012 waren ze nog geen 8% van de omzet en dit jaar zijn ze al tot boven de 12,3% gestegen. Dat vreet aan de operationele winst.
Data
Maar achter de Seller Flex-dienst ligt een andere reden: zo krijgt Amazon inzicht in de magazijn- en bezorgingsoperaties van ‘merchants’. Het krijgt rechtstreeks en onrechtstreeks data over de stocks, de opslagcapaciteit en dergelijke.
Beurs
Amazon – die zelf nog steeds een grote klant is van UPS en FedEx – verhoogt zo de druk op deze bedrijven. Hun beurskoers is dan ook gedaald na de onthulling door Bloomberg. Toch is er geen paniek: Amazon vertegnwoordt ‘slechts’ 5 à 10% van de omzet van UPS en minder dan 3% van die van FedEx.