-
A la une : Self-scan, malédiction ou bénédiction ?
-
Photo-reportage : Le meilleur du Sial
-
Dossiers : Plats fromagers, desserts lactés, plats préparés, rayon ethnique, aides culinaires, baby food & care, papier-toilette
Retailgroep Colruyt gaat de komende twee jaar voor 350 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Daarmee wil het de winst per aandeel opkrikken om aandeelhouders te sussen.
Hoewel Colruyt Group overtuigend marktleider blijft op de Belgische markt en de dochterenseignes (Okay, Bio-Planet, Cru, etc.) aan populariteit winnen, ligt het aandeel van de retailer al een tijdje onder vuur. De consument houdt meer van Colruyt dan de belegger, zo blijkt.
Waarom? Voornamelijk omdat de marges onder druk liggen: de bedrijfswinstmarge (EBIT) daalde van 7% in 2010 naar 5,2% vorig jaar. Colruyt Laagste Prijzen, het vlaggenschip van de groep, is door haar laagsteprijzenstrategie verplicht om alle kortingen van de andere supermarktketens te volgen. Nu de concurrentie steeds meer met stevige kortingen à la ‘1+1 gratis’ uitpakt, moet Colruyt daarvoor dieper in het eigen vel snijden.
En Colruyt verwacht niet meteen beterschap, liet Jef Colruyt optekenen op de recente aandeelhoudersvergadering. “In de retailmarkt stellen we een kostprijsinflatie vast die enerzijds door een toenemende prijscompetitiviteit de marges verder onder druk zet en anderzijds het bestedingspatroon van klanten beïnvloedt. Door deze marktevoluties en aangescherpte concurrentie verwachten wij dat het geconsolideerd nettoresultaat van de eerste jaarhelft van 2017/18 lager zal zijn dan het vergelijkbare resultaat van vorig jaar”, zei de CEO.
Om deze boodschap te verzachten, kondigde Jef Colruyt ook de lancering van een programma voor de inkoop van eigen aandelen aan. De komende twee jaar zal de retailer voor maximum 350 miljoen euro eigen aandelen inkopen en vernietigen. Daardoor zal de winst per aandeel voor de overige aandelen hoger uitvallen.
Jef Colruyt benadrukte wel dat zijn bedrijf zal blijven investeren in haar langetermijnstrategie en de investeringen in haar winkels, distributiekanalen, en IT-systemen onverminderd verder zet. Ook zal Colruyt er alles aan doen om in het huidige boekjaar het resultaat van 2016/2017 (348 miljoen euro) zo dicht mogelijk te benaderen.
A la une : Self-scan, malédiction ou bénédiction ?
Photo-reportage : Le meilleur du Sial
Dossiers : Plats fromagers, desserts lactés, plats préparés, rayon ethnique, aides culinaires, baby food & care, papier-toilette
Vous voulez tout savoir sur l'actualité du secteur (Magazine), nos événements (Society) ou nos formations (Academy)?
Abonnez-vous à nos newsletters: