Roemenië staat op het punt om een wet goed te keuren die supermarkten verplicht om meer lokale producten te verkopen. Maar liefst 51% van het aanbod in de winkels moet “lokaal” zijn. Al is het twijfelachtig of de protectionistische wet niet zal tegengehouden worden door Europa.

Volgens een wetsvoorstel in het Roemeens parlement, worden retailers met een omzet van meer dan 2 miljoen euro verplicht om meer lokale producten te verkopen. 51% van de producten in fruit, groenten, vlees, melk, eieren, honing, brood en patisserie zou regionaal of nationaal gesourcet moeten worden. Ook voorziet het wetsvoorstel erin om het land van herkomst te vermelden op de verpakking van verse voedingsproducten. Supermarkten die de nieuwe regels overtreden, zouden beboet worden terwijl recidivisten zelfs met tijdelijke sluitingen tot 6 maanden gestraft kunnen worden. 

De wet werd al goedgekeurd in het parlement, maar moet nog ondertekend worden door de Roemeense president, schrijft FoodNavigator. De bedoeling van de volksvertegenwoordigers is de toegang tot de markt vergemakkelijken voor Roemeense producenten. Toch reageert de voedingsindustrie negatief op het voorstel.

Als deelstaat van de Europese Unie, kan Roemenië echter niet zomaar protectionistische maatregelen doorvoeren. De kans dat de Europese Commissie de nieuwe wet niet zal aanvechten is quasi onbestaand. Vorig jaar vroeg Europa nog aan Slovakije om een wet in te trekken die bepaalde dat grote supermarkten moesten aangeven hoeveel producten in de winkel Slovaaks waren. 

 

In België?

Zouden dergelijke protectionistische maatregelen ook in België overwogen kunnen worden? "We zijn evenzeer voorstander van korte ketens, de ambachten, de verdediging van de landbouwers en de kleine producenten, al zijn we gekant tegen navelstaarderij (uitbreiding van de oorsprongsetikettering,…), want we zijn een exportland. Bovendien zou een dergelijke regel in onze ogen onderzocht moeten worden door Europa om er zeker van te zijn dat hij geen belemmering vormt voor de interne markt", klinkt het op het kabinet van Minister van KMO's en Landbouw Willy Borsus (MR).