Deze week start Albert Heijn de bouw van een nagenoeg volledig geautomatiseerd distributiecentrum voor houdbare voedingsproducten in Zaandam. Het nieuwe distributiecentrum is het allereerste volledig gemechaniseerde food-DC in Nederland.
Het nieuwe gebouw van 23.000 m² wordt opgetrokken naast het bestaande distributiecentrum van de supermarktketen in Zaandam. Oorspronkelijk moest de nieuwe installatie in de loop van 2018 in gebruik worden genomen, maar dat zal pas halverwege 2018 gebeuren.
Het nieuwe DC van AH zal het huidige (foto) vervangen. Het wordt, aldus de supermarktenketen, het allereerste volledig gemechaniseerde food-distributiecentrum in Nederland. Vrijwel het complete assortiment ‘houdbaar’ vanaf ontvangst tot laden wordt geautomatiseerd.
Veel voordelen
Mechaniseren van de logistiek is een duur proces, maar het heeft wel een aantal voordelen: er kunnen meer producten verwerkt in worden dezelfde ruimte en er is minder intern transport nodig omdat producten optimaal gestapeld worden. Ook voor de winkels zin er voordelen: zo kunnen de schappen sneller gevuld worden, omdat producten uit dezelfde productgroepen meer gebundeld worden geleverd.
Voor het vast personeel zijn er geen gevolgen, maar het aantal interimkrachten zal fors beperkt kunnen worden. Wel zullen de werkomstandigheden verbeteren, omdat machines het zware handmatige werk overnemen.
In totaal heeft Albert Heijn zes distributiecentra in Nederland: twee van hen dekken het hele land af en vier andere – waarvan dat van Zaandam – zijn meer regionaal georiënteerd.
Mechanisering is groeimarkt
De mechanisering van het DC wordt uitgevoerd door Vanderlande Industries. Dit bedrijf uit het Nederlandse Veghel produceert vooral transportsystemen voor luchthavens en postsorteercentra, maar het zet nu ook in op mechanisatie van distributiecentra. Het DC in Zaandam betekent voor dat bedrijf dan ook een doorbraak in de levensmiddelenbranche.
De magazijnautomatisering is al een tijdje een sterk groeiende markt, maar in de voedingsbranche is dat een vrij recent fenomeen. Het contract tussen Albert Heyn is voor Vanderlande daarom van betekenis. Vorig jaar was dat overigens niet het enige voor het bedrijf. In de levensmiddelenbranche tekende het in 2015 ook met E. Leclerc (Frankrijk), Consum (Spanje), Cencosud (Chili) en enkele grote spelers in Azië.
Delhaize
Overigens bouwt ook Delhaize momenteel in Ninove een geautomatiseerd distributiecentrum dat deels op de houdbare voedingsproducten geöriënteerd is. Daar ligt de focus op producten met een 'hoge rotatie', die dus frequent naar de winkels moeten getransporteerd worden", vertelt Denis Knoops, CEO van Delhaize België. "Behalve dranken, toiletpapier, keukenpapieren en luiers zijn dat ook voedingsproducten als ontbijtgranen, koekjes, deegwaren, sauzen, en dergelijke.