Zelfstandige handelaars tevreden over kerstperiode

Zelfstandige winkeliers zijn relatief tevreden over hun verkoopscijfers tijdens de periode in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. Dat blijkt uit een enquête van Unizo, Mode Unie en Buurtsuper.be bij 650 winkels.

 

Unizo, Mode Unie en Buurtsuper.be peilden bij 650 zelfstandige winkeliers uit diverse subsectoren (mode, voeding, geschenkartikelen...) naar de afgelopen kerstperiode. Daaruit blijkt dat ruim één op drie (35 %) meer omzet (tot +3 %) noteerde in vergelijking met de kerstperiode van vorig jaar. 30% van de handelaars verkocht ongeveer evenveel en 25% verkocht iets minder (gemiddeld -2%).

 

Bescheiden online groei

 

Bijna de helft van de ondervraagde handelaars beschikt over een eigen webshop. Bij hen zette de groei van de online verkoop zich verder door, al was die niet spectaculair. De online verkoop van de winkeliers groeide met gemiddeld 4%. Volgens Unizo is de online groei bescheiden omdat klanten liever de zelfstandige detailhandel “in het echt” bezoeken.

 

“Gezelligheid, versierde winkelstraten en handelszaken, kerstmarkten, kortom sfeerschepping en beleving spelen en extra belangrijke rol tijdens deze specifieke feestperiode. Dat maakt dat zelfs de meest uitgesproken online shoppers toch voor een groot deel van hun aankopen de intieme sfeer van de zelfstandige handelszaken in de gemeentekernen opzoeken,” klinkt het.

 

Goede solden verwacht

 

Gevraagd naar hun verwachtingen voor de komende solden reageren de ondervraagde handelaars eveneens gematigd positief. Bijna 50% verwacht een gelijke tot iets hogere soldenomzet ten opzichte van vorig jaar.

 

De wintersolden starten op dinsdag 3 januari 2017 en eindigen op dinsdag 31 januari.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Laatste productlanceringen