Waarschuwingen op sigarettenpakjes worden vanaf vrijdag groter

Vanaf vrijdag 20 mei zullen moet de verpakking van tabaksproducten in België er anders uitzien. De gezondheidswaarschuwingen zullen nog groter worden afgebeeld worden op sigarettenpakjes en ook op roltabak komen er afschrikwekkende foto’s.

 

België moet tegen 20 mei de Europese Tabaksproductenrichtlijn uit 2014 toepassen. Alle tabaksproducten die vanaf vrijdag in de handel terechtkomen, zullen een aangepaste verpakking krijgen. Voortaan moeten de gezondheidswaarschuwing (vb. “Roken is dodelijk”) op een pakje sigaretten maar liefst 65% van de beschikbare plaats innemen. Vanaf 20 mei moeten deze waarschuwingen ook op de voor- éen achterkant van het pakje afgebeeld worden. Ook het nummer van Tabakstop staat voortaan op de pakjes.

 

Bij roltabak en tabak voor waterpijp waren er tot nu toe geen foto’s verplicht, maar ook dat verandert. Verder komt op de zijkant van roltabak-, waterpijp- en sigarettenpakjes te staan: "Roken is dodelijk - Stop nu" en "Tabaksrook bevat meer dan 70 stoffen die kanker veroorzaken". 

 

Er is een overgangsmaatregel voorzien tot 20 mei 2017. Winkeliers mogen hun stock met oude verpakkingen dus nog een jaar lang verkopen.

 

Naar neutrale pakjes

 

De aanpassingen zijn nog maar een eerste stap op weg naar neutrale tabaksverpakkingen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat tabak vanaf 2019 in neutrale pakjes verkocht wordt: zonder logo en met onopvallende vermelding van de merknaam.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen