Vrachtwagens mogen meer buiten de spits leveren

De Vlaamse regering maakt vanaf nu zogenaamde “dagrandleveringen” mogelijk voor food retailers. Hierdoor kunnen vrachtwagens die supermarkten beleveren meer buiten de spitsuren gaan leveren. “Niet alleen de winkels winnen daarbij, dit is een goede zaak voor iedereen,” reageert sectororganisatie Comeos.

 

Dagrandleveringen zijn leveringen ’s morgens tussen zes en zeven en ’s avonds tussen zeven en elf uur. Die worden nu mogelijk gemaakt voor vrachtwagens uit de voedingshandel. De Vlaamse regering heeft namelijk de geluidsnormen aangepast waardoor de zogenaamde dagrandleveringen mogelijk worden. 

 

Win-winsituatie

 

“Dagrandleveringen hebben enkel voordelen,” zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen: “Zo vermijden we dat vrachtwagens tijdens de spitsuren moeten leveren. De winst op maatschappelijk vlak is enorm, de verkeersveiligheid vaart er wel bij want er zijn minder vrachtwagens als kinderen naar school gaan of mensen naar hun werk. Het is veel beter voor het milieu want een vrachtwagen stoot veel meer CO2 uit als die moet aanschuiven tijdens de spitsuren en de totale kostprijs zal dalen want de trucks gaan vlotter door het verkeer kunnen rijden.  Dit is een win-winsituatie voor iedereen.”

 

Uitbreiden naar non-food

 

De aanpassing van de normen gaat in vanaf 5 september.  “We zijn uiteraard bijzonder tevreden. Dit geldt wel enkel voor de voedingshandel, natuurlijk zien we dit ook graag uitgebreid naar de non-food, ook daar biedt dat enkel voordelen. En een volgende logische stap zou zijn dat de kilometerheffing variabel wordt en dus lager uitvalt buiten de spitsuren", aldus nog Jan Delfosse.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen