Vanaf nu ook afronden bij elektronische betalingen

Handelaars kunnen vanaf vrijdag 8 januari, ook voor elektronische betalingen hun kasticket afronden naar 0 of 5 eurocent. “Een pak meer handelaars zal hun kasticket voortaan afronden”, meent NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

 

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars contante betalingen al afronden tot het dichtstbije 0 of 5 eurocent. Wanneer de prijs eindigt op 1,2,6, of 7 eurocent wordt er dan naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument, terwijl er naar boven wordt afgerond wanneer de prijs eindigt op 3,4,8 of 9 cent. Zo zal bij een prijs van 32,96 aan de kassa 32,95 euro gevraagd worden, terwijl bij een prijs van 32,99 aan de kassa 33 euro zal worden gevraagd. Maar omdat die afrondingsregels niet van kracht waren voor betalingen met een debet- of kredietkaart kende de regeling amper succes. Uit onderzoek dat NSZ in september 2015 voerde, bleek dat slechts 9% van de handelaars gebruik maakte van die mogelijkheid tot afronden. Daarom vindt de zelfstandigenorganisatie het een goede zaak dat de afronding ook uitgebreid wordt naar elektronische betalingen.

 

"Duidelijker voor handelaar én consument"

 

Vanaf vrijdag 8 januari, gelden de afrondingsregels bij 1 en 2 eurocent ook voor elektronische betalingen. Een goede en logische stap, aldus NSZ, dat ervan overtuigd is dat een pak meer handelaars nu wel gebruik zal maken van de mogelijkheid tot afronden, ook al blijft de keuze hiervoor bij de handelaar liggen. “Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de  handelaar, maar ook voor de consument”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Handelaars die hun kasticket afronden, moeten trouwens een duidelijk zichtbaar pictogram in hun zaak plaatsen.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen