Unizo hard voor komst Uplace

Unizo, Uplace, winkelcomplex, mobiliteit
Het gros van die zogenaamde jobcreatie gebeurt in de bouwfase van het project
Karel Van Eetvelt
UNIZO-topman

De Vlaamse Regering heeft de ruimtelijke plannen voor het omstreden winkelcomplex Uplace goedgekeurd, mits enkele kanttekeningen. Zo zijn er niet alleen strakke mobiliteitsvoorwaarden toegevoegd, maar moeten er tegen het einde van 2017 garanties zijn voor het geplande treinstation en de busverbinding. Indien deze niet worden ingelost gaat het project eenvoudigweg niet door. Zelfstandigenorganisatie Unizo noemt de beslissing 'pure hypocrisie'.

 

“De Vlaamse regering pronkt enerzijds met het decreet Handelsvestigingsbeleid, dat trouwens nog altijd niet is goedgekeurd, om aan te geven dat ze voluit voor de versterking van handelskernen gaat. Maar anderzijds effent ze het pad voor een shoppingcomplex dat de kleinhandel vernietigt. Begrijpen wie kan”, reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Unizo verzet zich al enkele jaren tegen het Uplace-project omdat het veel economische activiteit in de omliggende kernen kapot kan maken. “Er zijn precedenten genoeg. Denk maar aan het Waasland shoppingcentrum. Daar is men al 20 jaar aan het investeren om weer consumenten en dus ook ondernemers naar de kern van de stad te krijgen. Nog steeds met een beperkt resultaat”, aldus Van Eetvelt. 

 

Daarenboven is Unizo niet te spreken over de jobcreatie, een argument waar voorstanders steevast naar teruggrijpen. Van Eetvelt: “Het gros van die zogenaamde jobcreatie gebeurt in de bouwfase van het project. Wel, ik daag de Vlaamse regering uit om te kijken welke bouwvakkers er effectief aan de slag zullen zijn. De kans dat het geen Belgische of Vlaamse zullen zijn is zeer groot.” 

 

Daarnaast moeten ook de mobiliteit en het milieu moeten het onderspit delven volgens Unizo: "De ring rond Brussel is nu al meer dan verzadigd. Extra verkeer van en naar Uplace kan de ring niet aan. De extra uitstoot die daarbij gepaard gaat, behoeft geen verdere uitleg". 

 

Uplace omvat 80.000 vierkante meter winkeloppervlakte en 72.000 vierkante meter voor recreatie. Aan die oppervlaktes heeft de Vlaamse regering niet geraakt. De enige verandering aan het project is een vermindering van de kantoorruimte.

 

 

Auteur: 

Coralie Gilissen

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen