Transacties met Bancontact goedkoper voor betalingen lager dan 5 euro

De toeslag die handelaren voor een Bancontact-betaling lager dan 5 euro betalen, bedraagt nog maar 2 eurocent. Op dit moment rekent 19 procent van de handelaars de toeslag door aan de klant, vooral wanneer het om bedragen onder de 10 euro gaat. Door de prijsverlaging die gisteren inging, zal 82 procent van de handelaars die zo’n toeslag aanrekenen die extra kost voor de klant verminderen of zelfs volledig afschaffen. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 185 handelaars hebben deelgenomen.

 

Sinds gisteren is de toeslag die handelaren betalen op een betaling met Bancontact aanzienlijk goedkoper. Betalingen tot 5 euro zijn 60% goedkoper, die tussen 5 en 10 euro zo’n 30%. Een Bancontact-transactie lager dan 5 euro kost handelaren vanaf nu dus nog maar 2 eurocent, tussen 5 en 10 euro is er een toeslag van 5 eurocent. “Deze stevige prijsdaling in het voordeel van de handelaar werd jarenlang bepleit door onze organisatie en moet het elektronisch betaalverkeer in ons land een fikse boost geven” zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersorganisatie NSZ.

 

Europese richtlijn

De prijsverlaging is niet alleen goed nieuws voor de handelaren maar ook voor de consument. Uit een enquête van het NSZ, waaraan 185 handelaars deelnamen, blijkt zo’n 19% een toeslag aan te rekenen wanneer klanten kleine bedragen onder de 10 euro elektronisch afreken. Doorgaans gaat het om een toeslag van 10 of 20 eurocent: het bedrag wat handelaars zelf moesten betalen voor de transactie.

 

Door de prijsverlaging die vandaag ingaat zal 19% van de handelaren, die de toeslag aan de klant doorrekenden, deze afschaffen. 63% zal de toeslag verminderen. Een Europese richtlijn die binnen dit en twee jaar omgezet moet worden naar Belgisch recht bepaalt trouwens dat de handelaar geen hoger bedrag mag vragen aan de consument dan de werkelijke transactiekost. Eens die richtlijn omgezet is zal het dus voor een handelaar verboden zijn om meer dan 2 eurocent te vragen voor een betaling met een debetkaart van een bedrag onder de 5 euro.

 

Auteur: 

Coralie Gilissen

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen