“Geef jonge ondernemers een flink verminderde huurprijs en laat hen daarbovenop nog een gedeelte van hun omzet betalen”, met dat idee wil Christiaan Kastrop, de nieuwe Hasseltse centrummanager de leegstand In zijn stad aanpakken. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Het gaat al jaren niet goed met de winkelleegstand in België. Het aantal leegstaande panden blijft maar toenemen en dit jaar bereikte ons land zelfs een nieuw record met 21.027 lege handelspanden. Toch geeft Christiaan Kastrop, de nieuwe Hasseltse centrummanager de moed niet op en komt hij met een plan om de torenhoge leegstand aan te pakken. “Ik wil dat er afspraken komen om jonge ondernemers de kans te geven aan een aanvaardbare huurprijs te starten”, legt de centrummanager uit. “Beter dan een zaak leeg te laten staan, kunnen ze met de eigenaars overeenkomen om een flink verminderde huurprijs te betalen. Daarbovenop betalen ze dan een gedeelte van de omzet die ze draaien”, verklaarde Kastrop.

Het idee van de centrummanager is niet uit de lucht gegrepen. “We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbuurt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat er vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt”, aldus de manager.

In Hasselt staan er maar liefst 111 panden leeg in het centrum, een getal dat veel hoger ligt dan dat al die jaren verkondigd werd, klinkt het. Al weet schepen Tom Vandeput (CD&V) daar een mooie draai aan te geven. “Wij maken een onderscheid tussen structurele en tijdelijke leegstand. Structurele leegstand kennen we in de galerijen en aan het einde van de Demerstraat, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger klaarstaat om een zaak te openen”, aldus Vandeput.

Of het idee van Kastrop echt van de grond zal komen, is voorlopig nog afwachten. Al beweren zijn tegenstanders wel dat er meer nodig is om de leegstand aan te pakken. Zo spelen onder meer mobiliteitsproblemen,  concurrentie van e-commerce en het beperkte aantal inwoners een belangrijke rol. Volgens Laurence Libert van Open VLD, moet de stad proberen om meer mensen naar de stad te lokken. Dat zou de binnenstand al een eind helpen, klinkt het.