Zelfstandigenorganisatie NSZ protesteert tegen de sterke toename van verdeelautomaten van de Nationale Loterij. Extra concurrentie voor de dagbladhandelaars die het al zo moeilijk hebben, luidt de redenering.

Dagbladhandelaars zijn misnoegd over de sterke toename van het aantal verdeelautomaten die de Nationale Loterij plaatst en die allerlei krasloten en formulieren aanbieden. Vorig jaar kwamen er zo’n 150 bij, vooral in of aan winkels en tankstations. Dat betekent extra concurrentie voor krantenwinkels en dat terwijl deze sector het al erg moeilijk heeft.

Derde van de omzet

 

“De verkoop van allerhande loterijproducten is gemiddeld goed voor een derde van de omzet van een krantenwinkel. Een terugvallende verkoop vanwege zo’n automaat in de nabije omgeving heeft dus een significante invloed”, aldus het NSZ.  

 

Geen leeftijdscontrole

 

“Wat de dagbladhandelaar nog het meest tegen de borst stoot, is dat minderjarigen via zo’n verdeelautomaat zonder probleem aan een lottoformulier of een krasbiljet geraken”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “En dat terwijl de Nationale Loterij zelf jeugdige mystery shoppers uitstuurt naar krantenwinkels om na te gaan of er geen loterijproducten worden verkocht.” 

NSZ ziet die verdeelautomaten liever volledig verdwijnen, maar aangezien de Nationale Loterij hier vorig jaar nog stevig in heeft geïnvesteerd, lijkt dat er niet meteen van te komen. “Dan eisen we dat al die automaten worden uitgerust met een eID-lezer zodat de leeftijd van iedereen die snel een loterijproduct wil inslaan via zo’n automaat nagegaan wordt. Op die manier worden de krantenwinkels en de automaten op dezelfde voet behandeld”, besluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De dagbladhandel ging de afgelopen jaren serieus achteruit. Op vijf jaar tijd verdwenen er immers 678 krantenwinkels in ons land, zo geven cijfers van de FOD Economie aan. Dat zijn er gemiddeld drie per week.