53,7% van de Belgische werknemers in de retail is te zwaar. Bovendien lijdt zelfs 1 op de 5 aan obesitas. Dat blijkt uit een rapport van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Vooral te weinig sporten ligt aan de basis van het probleem.

Idewe onderzocht vorig jaar de algemene gezondheid van meer dan 300.000 werknemers uit 9 sectoren (gezondheidszorg, industrie, handel, overheidssector, dienstensector, bouwsector, onderwijs, transport en horeca). Daarvan kwamen er zo’n 23.000 uit de retailsector. En wat blijkt? Meer dan de helft (53,7%) van de Belgische retailwerknemers is te dik. Dat is een stijging in vergelijking met 2014, toen bedroeg het percentage nog 52,3%. 35,8% onder hen had een BMI tussen de 25 en 30, oftewel overgewicht (BMI >25). Bijna 1 werknemer op 5 (17,8%) scoorde zelfs boven de 30, wat hen meteen in de categorie obees of zwaarlijvig plaatst. Opvallend: mannen (57,4%) torsen vaker te veel kilo’s mee dan vrouwen (45,7%) en dit aantal blijft stijgen.

Het aantal werknemers met overgewicht neemt jaar na jaar toe. “Deze trend moet snel keren of we krijgen te maken met een immense ‘obesitasepidemie’”, vertelt Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ van Idewe. “Overgewicht brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Wie zwaarlijvig is, loopt aanzienlijk meer risico op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes.”

Te weinig sport

Te weinig sporten één van de belangrijkste redenen voor overgewicht, zo blijkt uit het rapport. Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie afhangt is het dan ook aangeraden om  vijf dagen per week minstens een half uur matig tot intensief bewegen. Hoewel dat niet extreem veel is, slaagt meer dan 7 op de 10 werknemers in de retail hier niet in, klinkt het bij Idewe: “Slechts 26,2% van wie in de retail actief is, beweegt 150 minuten per week”.

Toch is er ook goed nieuws, zo stijgt het aantal sporters van 25,3% in 2015 naar 26,2% in 2017.

“De klassieke gezondheidsacties van bedrijven werken in veel gevallen niet. Enkel wie al ‘gezond denkt’ voelt zich er door aangesproken. Daarom pleit ik voor meer haalbare acties: hoe lager de drempel, hoe meer kans op succes. Ook werkgevers hebben baat bij fitter personeel. Energieke werknemers voelen zich beter in hun vel, zijn productiever èn minder afwezig door ziekte,” besluit Lode Godderis.