Jonge Belgen betalen bijna alles elektronisch en hebben nog zelden cash op zak. Ouderen durven de pincode echter niet loslaten. Dat blijkt uit een enquête van Bancontact.

Bijna 8 op de 10 jongere Belgen gebruiken nog amper cash geld. Ze betalen vooral met de kaart, maar ook steeds vaker met de smartphone.

Dat zijn de voornaamste conclusies van het Grote Betaalonderzoek 2017, waarvoor onderzoeksbureau iVox in opdracht van Bancontact duizenden Belgen polste naar hun betaalgewoonten.

Uit de resultaten blijkt dat cash in alle leeftijdscategorieën aan populariteit inboet. 54 procent van alle Belgen betaalt minder in baar geld dan tien jaar geleden. En 29 procent denkt dat cash over tien jaar helemaal verdwenen zal zijn.

Het mobiel betalen daarentegen rukt op: 45 procent van de smartphone-bezitters vindt zijn mobieltje een handig betaalmiddel en denkt de komende jaren nog meer mobiel of contactloos, zonder pincode, te zullen betalen.

Psychologische aanpassing 

De enige drempel die het mobiel en contactloos betalen nog hindert, is de perceptie over veiligheid. Zonder pincode vrezen de Belgen nog altijd hun portemonnee wagenwijd open te zetten voor dieven, en bij mobiel en contactloos betalen valt die stap steeds meer weg.

“Bij betalingen met kaart en pincode voer je zelf de controlehandeling uit. Je hebt het gevoel alles in de hand te hebben”, zegt professor Nicolas Van Zeebroeck van de Brusselse Solvay Business School aan De Standaard.

“Bij de nieuwste betaaltechnologieën zijn de veiligheidsmechanismen niet langer zichtbaar en zitten ze in het systeem zelf ingebouwd. De verantwoordelijkheid verschuift naar de banken en/of de kaartoperatoren. Dat vergt een psychologische aanpassing van de gebruikers, zeker als die al wat ouder zijn.”