Studenten mogen vanaf 2017 per jaar 475 uur werken in plaats van de huidige 50 dagen. Daardoor geldt enkele uren werken voortaan niet meer als een volledige dag. Coma’s en Unizo zijn tevreden met de nieuwe regeling.

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe regeling is deze zomer nog niet van kracht, want ze gaat pas in 2017 in. Vanaf dan kunnen studenten 475 uur per jaar werken in plaats van 50 dagen. Dat is een verruiming, want 475 uur is meer dan 50 werkdagen aan 8 uur (400 uur), al is de grootste verandering dat de studentenarbeid flexibeler zal ingevuld kunnen worden. Goed nieuws voor studenten die enkele uren bijspringen en voor werknemers die studenten inzetten op drukke momenten, zeggen zelfstandigenorganisatie Unizo en retailfederatie Comeos.

Belangrijk voor retail

“Studenten zijn zeer belangrijk voor de handel: doordat studenten inspringen tijdens vakantieperiodes, kunnen medewerkers verlof nemen. Ze ontlasten medewerkers ook op drukke momenten, zoals de eindejaarsfeesten of de solden”, zegt Dominique Michel (CEO van Comeos). “Op dit moment mogen studenten maximum 50 dagen tegen verminderde sociale bijdragen werken. Als een student 4 uur bijspringt in de winkel, is hij dus een hele dag kwijt. Dankzij de nieuwe regeling verandert dit en telt enkel de tijd die hij effectief gewerkt heeft, dus 4 uur”, stelt Michel. “Dat betekent dat een handelaar jobstudenten flexibeler kan inzetten wanneer nodig, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten.”

“In sectoren als de horeca of retail werken jobstudenten vaak maar een paar uur per dag”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Maar in het actuele systeem van vandaag mag de jobstudent maximaal 50 dagen per jaar werken. Voor die paar uur gaat dan ook meteen een volledige dag van de teller. Met een urensysteem vermijd je dat probleem en kan de jobstudent zijn uren maximaal benutten. Ook voor de werkgever is een urensysteem beter, omdat je veel flexibeler op pieken en dalen kan inspelen”.

 

Het aantal jobstudenten groeit jaar na jaar. In 2012 waren dat er 420.453, terwijl dat aantal in 2014 al opliep tot 469.602, goed voor 10,3 miljoen gewerkte dagen (!). Ook het aantal studenten dat het contigent van 50 dagen volledig benut stijgt trouwens jaar na jaar, al blijft dat aantal volgens het kabinet van Minister van werk Kris Peeters (CD&V) beperkt tot 3,5%.