Hollandse garnalen niet meer in Marokko gepeld

Nederlanders hebben een machine ontwikkeld die garnalen kan pellen. Dat zou de prijs van het pellen fors kunnen doen dalen. Goed nieuws, want de consument weet meestal niet dat de 'verse' Hollandse garnalen die we eten, vaak 14 dagen oud zijn: zij werden eerst heen en weer naar Marokko met een vrachtwagen gereden om daar gepeld te worden.

 

Hollandse garnalen die op de Waddenzee en de Noordzee worden gevangen, worden aan boord van de boot gekookt en gekoeld. Eens gelost in de vismijn worden ze behandeld tegen bederf door ze te besprenkelen met bacterieremmende stoffen: benzoëzuur en sorbinezuur. Dan vertrekken ze per vrachtwagen naar de pelstations van Nederlandse bedrijven zoals Heiploeg in Marokko. Wekelijks leggen zo’n half miljoen kilo garnalen met zo'n 25 vrachtwagens  de afstand van 2.700 km op en neer af. De hele operatie duurt ongeveer elf dagen.

 

Lagere lonen

 

De Nederlandse garnalengroothandelaars hebben dit systeem opgezet in de jaren 1990 omdat een ‘thuispelverbod’ werd ingevoerd. Thuispellen van garnalen werd bij de wet verboden: er mocht alleen nog in bedrijfsruimtes met toezicht op kwaliteit en hygiëne gepeld worden. Veel visserijbedrijven vonden dat te duur en weken uit naar lageloonlanden, zoals Marokko.

 

Pelmachine

 

Daar zou dus een eind aan kunnen komen. Hendrik Nienhuis, oud-directeur en voormalig eigenaar van Heiploeg, het grootste garnalenbedrijf in Nederland, heeft na 25 jaar zoeken een pelmachine ontwikkeld die eindelijk efficiënt genoeg is. Samen met ondernemers en garnalenhandel Telson heeft hij een fabriek opgericht in het Noorden van Nederland waar met vijf machines 25.000 kilo per week gepeld wordt. In april wordt een nieuwe fabriek opgeleverd, waar per week 100.000 kilo gepeld kan worden. Dat is zo'n 20% van de Nederlandse garnalen. 

 

Voorlopig zijn de machinaal gepelde garnalen nog duurder dan de ‘Marokkaanse’ garnalen, maar volgens Nienhuis zal de kostprijs dalen naarmate er meer vraag is. Met machinaal pellen kan een garnaal binnen een paar dagen op het bord van de consument kan liggen en is er veel minder (en mogelijk op termijn geen) conserveringsmiddel nodig. Dat beïnvloedt immers de smaak. Zo zijn de ‘Marokkaanse’ garnalen merkelijk zouter.

 

Volgens de NOS is Albert Heijn onlangs overgegaan op machinaal gepelde garnalen en gingen een aantal horeca-leveranciers  de supermarktketen voor. 

 

 

De initiatiefnemers van het machinaal pellen verwachten dat het nog zo'n vijf jaar zal duren voor helemaal een einde komt aan het met de hand pellen van garnalen in Marokko.  

 

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen